Търговците предупреждават, че ако останат затворени, ще се отрази и на приходите в бюджета

От Министерството на икономиката преговарят за по-меки мерки

За възможни протести и гражданско неподчинение предупредиха в сряда веригите за нехранителни стоки с над 300 квадратни метра площ. Търпението им, изглежда, е на изчерпване - призоваха държавата и Националния оперативен щаб да им разрешат да отворят още на 12 април.

17 големи търговски вериги написаха отворено писмо до правителството и здравния министър. Това са “Техномаркет”, “Технополис”, “Зора”, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania и “Хиполенд”.

Позиции срещу затварянето им разпространиха и Българската асоциация на ритейл центровете, както и Сдружението за модерна търговия, но в тях няма закани за протести.

Големите търговци са против удължаване на забраната за отваряне, защото през този почти месец и половина, в който не работят,

потокът от

клиенти се

е пренасочил

към малки

магазини,

в които със сигурност няма същите условия за спазване на дистанция, нито за дезинфекция и вентилация.

Те са категорични, че забраната за работят ги поставя в неравностойно положение, защото малките търговски обекти за нехранителни стоки никога не са били затваряни, а моловете в края на миналата година пропуснаха най-силния си сезон - коледно-новогодишния.

“При нас например се продават над 25 хиляди артикула, но повечето от тях се срещат и в малки магазини, така че отливът от клиенти неминуемо е засилил продажбите в малки търговски обекти”, коментира пред “24 часа” съдружникът в “Технополис” Божидар Колев.

По-важното е, че

големите

компании

работят

изцяло

на светло

и плащат данъци и осигуровки върху реалните си печалби и възнаграждения. Така че продължаващото им затваряне в един момент ще почне да се отразява и на постъпленията в бюджета, твърдят от Сдружението за модерна търговия.

В бранша са заети пряко около 150 хиляди души, чиито работни места вече са застрашени. Освен това са засегнати още десетки хиляди, заети в компании, свързани с ритейл сектора – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми, се казва в протестните писма на големите търговци.

Те

настояват и

за компенсации,

на каквито досега не са разчитали, защото не влизат в категорията на малките и средните фирми.

Една от мерките според търговците е да бъдат освободени поне от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на търговските обекти, както и да бъдат освободени от данък печалба за 2021 г.

Другото предложение е подкрепата чрез оборотен капитал за малки и средни фирми през НАП в размер до 10% от оборота без ДДС

да бъде

разширена

и към

големите

компании,

като същото се направи и за мярката през Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Търговците настояват да се разшири и обхватът на програма “Запази ме”, като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и т. н.

Министерството на икономиката вече е започнало разговори с Министерството на здравеопазването и заинтересованите в случая страни, казаха за “24 часа” от ведомството.

Оттам очакват през следващата седмица

да се постигне

съгласие за

облекчаване

на ограничителните мерки. Вероятно в хода на тези разговори ще се обсъдят и исканите от моловете и големите магазини финансови облекчения и помощи.