В края на месец март валутните резерви на Китай са били 3,17 трилиона долара, които представлява спад от 1,09% или 35 милиарда в сравнение с предходния месец, сочат последни данни на Държавното валутно управление, предаде "Радио Китай". 

Заместник-директор на управлението Уан Чунин заяви, че през март валутният пазар е бил стабилен. В международен план, заради пандемията от COVID-19 и фискалните политики на главните икономики, индексът на долара се е повишил, стойността на държавните ценни книжа, емитирани от основните икономики е намаляла, а глобалните борси са нараснали. Всички тези и още някои други фактори са довели до спад на китайския валутен резерв.

Уан Чунин посочи още, че в момента пандемията в чужбина все още е сериозна. Възстановяването на световната икономика и международния валутен пазар ще продължи в условията на несигурност. Развитието на вътрешната икономика се засилва непрекъснато, като по този начин се увеличават значително положителните фактори и това има значение за стабилността на валутния резерв на държавата, добави той.