Фалшивият инвестиционен посредник си личи по искането му за бързо сключване на договор и обещанията за висока доходност между 50 и 100%.

Това са част от отличителните признаци, които Комисията за финансов надзор посочва в информационна кампания как да се предпазим от измамници при инвестиране.

От финансовия регулатор съветват винаги да се прави справка в регистъра дали посредникът е лицензиран и да се проверяват сайтовете, чрез които предлага услугите си.

Ако инвестиционният посредник не е български, трябва да има лиценз и от България. Ако покаже лиценз, издаден от държава, която не е в ЕС, хората трябва да знаят, че посредникът няма законно право да предлага услуги у нас.

Още един капан, за който трябва да се внимава, е дали посредникът иска пари предварително. Ако бъде предложена услуга, свързана с финансовите пазари без договор, а само след телефонно обаждане, отново е индикатор за възможна измама.

Когато се сключва договор с лицензиран инвестиционен посредник, името му трябва да съвпада напълно с това в регистрите на комисията.

Не трябва да има разминавания и в единния инвестиционен код, който трябва да съответства с този в регистрите. Плащания към посредници се извършват в техни офиси на каса до 10 хил. лв. в брой, или по банков път, както и онлайн.

Има случаи, когато нелицензирани посредници сключват договор с клиента, но му казват да преведе сума по банкова сметка, различна от упоменатата в договора.

Поради това от комисията съветват да се следи дали дадената банкова сметка е вписана коректно в договора.

Друг признак, по който може да се познае фалшив посредник, е дали адресът му за кореспонденция е описан в регистрите на КФН.

В повечето случаи мнимите брокери настояват клиентът да вземе решение бързо, да открие сметка и депозира средства още в същия ден.

От комисията призовават хората да бъдат внимателни и кой предлага да управлява парите им. Ако получат оферта някой да инвестира вместо тях, трябва да проверят дали са изпълнени всички законови изисквания.

Ако хората се колебаят каква защита имат за инвестираните средства, от КФН припомнят, че активите на инвеститорите ползват защита от 90% от стойността им, но не повече от 40 000 лева.

Това важи за клиенти на лицензирани посредници, които участват с такса във фонда за компенсиране на инвеститорите.

Списъкът с посредници, които имат право да съхраняват клиентски книжа и средства и които плащат вноски към фонда, е публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор.