Великобритания ще потвърди в началото на май дали ще разреши възстановяването на международните пътувания на 17 май, както се планираше в поетапната стратегия за разхлабване на коронавирусните ограничения, предаде Ройтерс.

Тогава ще стане ясно и кои държави ще попаднат в червена, кои в жълта и кои в зелена категории, според новата система на категоризиране на страните в зависимост от рисковете, произтичащи от коронавирусната пандемия, предава БТА.

Специалната група към правителството, отговаряща за въпросите за международните пътувания, съобщи и, че разработва сертификационна система, наричана и ваксинационни паспорти за пристигащи и напускащи страната пътници.

Съгласно новата трицветна система ограничения като карантина в хотел, домашна карантина и задължителни тестове за Ковид ще се прилагат различно в зависимост от цветовата категорията на страната, от която идват пътниците. Факторите, които ще определят категоризирането, ще включват процент от населението, което е ваксинирано, ръст на новите случаи на зараза, доминиращи варианти на вируса, пораждащи безпокойство, и достъп на страната до надеждно геномно секвениране.

Сега Великобритания забранява международните пътувания освен при специални обстоятелства, дефинирани от правителството.

Намаляват случаите на зараза в страната след пика през януари, а над 31,8 милиона души са с по една доза от ваксините срещу коронавируса, докато 6,1 милиона вече са получили по две дози.

Националната здравна система предлага безплатно тестване за коронавируса, но то не е в сила за целите на пътуванията, което означава, че пътниците трябва да си правят тестове в частни лаборатории, чиито цени са доста високи

Същевременно стана ясно, че здравните работници, дошли във Великобритания от чужбина, за да се грижат за пациенти с коронавируса, получават удължаване на визата с една година. Става дума за здравни работници, чиято виза трябваше да изтече преди 1 октомври, предаде ДПА. Мярката касае около 14 000 души.