Брюксел бил в състояние да прояви известно разбиране да не се спази крайния срок 30 април

Вицепремиерът Томислав Дончев няма да внася в правителството за одобрение последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, който ще позволи в държавата да влязат 12 млрд. лв. европейски пари. Това трябвало да направи следващия кабинет. Новината произведе самият Дончев на дебат на коалиция "Зелен рестарт" за бъдещето на България.

Мотивът му, че това би било непочтено:

"Аз бих имал законовото основание да внеса предложение на МС, той да приеме тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на ЕК. Не съм го направил по една проста причина - не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5 - 6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от правителството, а в режим на широки обществени консултации".

Само че срокът за внасяне на плана в Брюксел е 30 април. 

"Говорил съм с представители на ЕК, те са в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре. Лично аз считам, че планът отразява необходимия баланс от нуждите на всички сектори в страната, необходимият микс от политики, които да доведат до амбициозните цели, които сме си поставили на европейско и на национално ниво", каза още вицепремиерът.

Експертите на Дончев се трудят по третия вариант на плана, има оценка за въздействие, изготвено е бюджетиране както и мрежата от индикатори. До голяма степен последната версия е съгласувана и договорена с Европейската комисия. 

По плана се преговаря с ЕК от 5 месеца, така че, ако следващото правителство сметнело плана за добър,  можело да го изпрати веднага, смята вицепремиерът.