Близкоизточните икономики се възстановяват по-бързо от очакваното от коронавирусната пандемия до голяма степен заради ускоряването на масовата ваксинация и повишението на цените на петрола. Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупреди, че неравномерното разпределение на ваксините ще попречи на икономическото възстановяване на региона с оглед на различните перспективи пред богатите и бедните страни, предаде Асошиейтед прес.

В най-новия си доклад МВФ отново преразглежда миналогодишната си прогноза за икономическото развитие на Близкия изток и Северна Африка през 2020 година. Фондът посочва, че за миналата година регионалната икономика се е свила само с 3,4 на сто, което се дължи на повишено търсене на продукцията на производителките на петрол и поскъпването на суровината, която през март достигна цена от 67 долара за барел, предава БТА.

Дори и при очаквания й спад до 57 долара за барел до края на 2021 г. рязкото повишение след миналогодишните й рекордни понижения дава тласък на богатите на петрол страни от Залива. Сред тях са Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които освен това бързо започнаха масова ваксинация.

Но на други места в региона, от Йемен и Судан до Либия и Ливан, където инфлацията е много висока, преобладава нестабилността, а военните конфликти са оставили трайни белези, негативните ефекти от пандемията ще се проточат и ще причиняват икономически щети вероятно с години, посочва МВФ.

Фондът очаква икономическият растеж в Близкия изток за тази година да достигне 4 процента. Но тази благоприятна перспектива прикрива сериозните икономически разлики в региона.

Богатите на петрол икономики се очаква тази година да намалят дефицитите си наполовина благодарение на повишаващите се приходи, нарастващия процент на ваксинираните и облекчаването на противоепидемичните мерки, каза директорът на МВФ за Близкия изток и Централна Азия Джихад Азур. Благодарение на добро овладяване на последователните вълни на вируса и покачването в цените на петрола икономиката на Саудитска Арабия ще нарасне с 2,9 процента - след спад за миналата година от 4,1 на сто.

По-високите цени на петрола се дължат на политиката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците й да поддържат ниски нива на добив. При тези условия изглежда малко вероятно САЩ да отменят скоро санкциите върху иранския петролен сектор, отбелязва АП.