Българите продължават да ходят на уикенд почивки

Снегът през февруари посъживи зимния туризъм - спадът в приходите от нощувки е 42% на годишна база, като се дължи предимно на отлива на чуждестранните туристи. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за втория месец на тази година. За сравнение през периода декември - януари, когато е пикът на зимния сезон, спадът беше около 80% спрямо същия период на миналата година.

35, 2 млн. лева са приходите от нощувки във всички места за настаняване през февруари. Най-висок логично е сривът на приходите от чужди граждани, за които все още се изисква отрицателен тест за коронавирус. Затова има отлив от почти 70% в приходите от чужденци в сравнение с февруари 2020 г., когато в страната все още нямаше регистриран случай на COVID-19.

Българските граждани са похарчили с 13,6% по-малко за зимен туризъм спрямо година назад. През февруари 2021 г. близо 77% от местата за настаняване са останали празни, а най-голяма заетост отчитат 4- и 5-звездните хотели - в тях са прекарали почивката си над 30% от туристите през февруари, а 16,1% от тях са били в хотели с 1 или 2 звезди.

Данните показват още, че през февруари в страната са работели 1666 обекта за настаняване с общ капацитет от 97,8 хиляди легла. В сравнение със същия период на 2020 г., когато в страната все още не беше обявено извънредно положение, общият брой на местата за настаняване е намалял с 11,1%, а броят на леглата - с 12,9%.

627,7 хил. са нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през февруари 2021 г., което е с 40,4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

При чуждите туристи има спад от цели 75,2%. Броят им е 35,5 хил. в зимните ни курорти, като 78,2% от тях са нощували в хотели с 4 или 5 звезди, сочат още данните на НСИ.

Намаление е отчетено и при пренощувалите българи, но далеч по-малко - 20,8%. Българските туристи през февруари са били 237,3 хил, но повечето са оставали само за уикендите - данните сочат, че българите остават да пренощуват в зимните курорти средно около 2 дни. При чужденците престоят средно е 3 или 4 нощувки.