За втори път за година министерството проверява “Булгаргаз”

и задържа цена

Все още няма цена на газа за април, но “Булгаргаз” обяви прогнозата си за юни и тя е 35,74 лв. за мегаватчас, без ДДС и цени за пренос, достъп и акциз. Спрямо действащата в момента цена, която е от март и е 28,64 лв., увеличението е 24,79%.

Заради внесено в КЕВР заявение от газовата компания от 1 април газът да струва 32,32 лв. и констатации на регулатора, че има надвзет приход за предишен период, Министерството на енергетиката назначи проверка. Тя трябваше да приключи на 9 април, но резултати от нея още няма. От министерството съобщиха, че когато имат резултати от проверката, ще уведомят медиите.

Заради инспекцията “Булгаргаз” не внесе заявление с предложение на самия 1 април с последните коригиращи данни от котировките на европейските борси и КЕВР не се произнесе. Затова и до днес действа цената от март. В понеделник от регулатора заявиха, че чакат заявление от газовата компание с цени за април.

Така за втори път наближава средата на месеца без бизнесът, топлофикациите и газоразпределителните компании да знаят на каква цена да сключват сделки за газ. Въпреки че в момента действа мартенската цена, повече от вероятно е КЕВР да се произнесе в който и да е ден на април със задна дата.

Подобна ситуация имаше и през септември, когато се очертаваше поскъпване с 20%. И тогава министърката на енергетиката Теменужка Петкова назначи проверка, която установи, че няма нарушения при изчисленията на експертите на “Булгаргаз” на цената на газа. Заради инспекцията на ценообразуването се наложи КЕВР да се произнесе за цена не на 1-и, а едва на 16 септември. Тогава цената беше 22,46 лв. за мегаватчас, като през август регулаторът я определи на 18,67 лв., което е малко над 20% увеличение.

Сега, през април, за първи път от години “Булгаргаз” не оповести и какво заявление е внесъл в комисията за цената за май. Така неизвестните стават все повече, а ножицата между мартенската цена и прогнозната за юни се разтвори сериозно - на 24,79%. А назначената от министърката проверка бе при очаквано поскъпване от 12 процента.

За първи път, откакто КЕВР определя цените всеки месец, а това е от април миналата година, има и прогнозна цена, която надвишава 35 лв. за мегаватчас, която бе маркерът, до който не се пипат цените на парното и топлата вода.

Само че от “Булгаргаз” уточняват, че прагът означава поскъпване на парното и топлата вод, само ако въпросните 35 лева са среднопретеглена цена за годината. Затова и при подобно поскъпване от юни цените на парното няма да се пипат.