Шмиргелът е настолен шлайф, използван за заточване на всякакъв тип режещи и пробождащи инструменти – брадви, шила, ножове, ножици, дискове, гребла. Шмиргелите са конструирани така, че да могат да се закрепват за работния плот или маса и да осигурят стабилност, носеща безопасност и удобство при употреба. По принцип това не е сложна техника, изискваща свръх познания и умения, но качеството не е без значение, както и при останалите инструменти за работилницата ви.

Качествените шмиргели имат не само по-дълъг живот и работят по-прецизно, но и са по-безопасни. Техните предимства са перфектно изпълнени защитни елементи и тихата работа. Друга характеристика, отличаваща качествените шмиргели, е ниското ниво на вибрации, което гарантира прецизно заточване. Инструменти с по-висока мощност обещават по-дълъг експлоатационен живот. За тях по-лесно се намират и резервни части: нещо, което ще ви затрудни, ако изберете нисък клас много евтин шмиргел.

Как работят шмиргелите?

Шмиргелът се задвижва от двигател, който може да е тих индукционен такъв без вибрации, мотор за еднофазен променлив ток, асинхронен електромотор и др. Шмиргелите се различават и по диаметъра на заточващия диск, при някои в едното гнездо може да бъде поставена дискова телена четка.

Как да изберем шмиргел?

Шмиргелът е част от почти всяка домашната работилница и един от най-купуваните уреди за нея. Как обаче да разберем, че е качествен и кои негови характеристики гарантират безопасността му?

Избирайте известни марки или продукт не с най-ниската цена. Колкото по-евтин е даден шмиргел, толкова по-кратък живот ще има той, по-малко допълнителни екстри и по-трудно ще намирате резервни части за него. Цените за шмиргели започват от няколко десетки лева и достигат до 4-цифрени суми. Въздържайте се от покупка на подозрително евтин уред и се спрете на среден ценови клас, за да използвате дълго и сигурно новата си придобивка. Известните марки гарантират качество, дълъг живот, безопасна и резултатна експлоатация. Някои от по-качествените модели имат по-дълъг живот, благодарение на добрите решения при производството. Така например моделите с компактен отлят под налягане корпус с капсуловани сачмени лагери осигуряват предпазване на мотора от прах. Това е важно, за да се съхрани уредът по-дълго изправен.

Някои модели шмиргели са оборудвани с лупа и светлина или с вградено aвтоматично двустранно осветяване на детайла, улесняващи работата и увеличаващи безопасността. Доброто закрепване на шмиргела към работния плот, здравата му основа и металният корпус също увеличават сигурността при работа с уреда. Добро решение е, ако основата е с гумирани крачета, които увеличават степента на закрепване и намаляват вибрациите. Добрата стяга за детайла улеснява точното шлифоване и заточване и увеличава безопасността при употреба. Запознайте се предварително с характеристиките на уреда, ако за вас безопасността е на първо място. Тя се подпомага от предпазители от искри и стружки по време на работа и защитни екрани, с които са снабдени някои модели. Огледайте и прекъсвача. Прахозащитените са добър избор, осигуряващ добра безопасност при работа. Моделите, издаващи ниски нива на шум и вибрации, са отличен избор. Част от тях са снабдени с маски предпазители, за да защитят оптимално очите.

Колкото и добър, висок клас и безопасен да е вашият шмиргел, не пропускайте да се сдобиете със защитни очила и други лични предпазни средства, които да гарантират сигурността ви по време на работа.

Може да закупите и комбиниран лентов и дисков шлайф, предназначен за заточване на всякакви остриета, свредла и други инструменти. Цената на тези уреди е по-висока, но и предназначението им е по-обширно, а качеството – по-добро. Подходящи са за продължителна и интензивна употреба и комбинирано шлифоване. При някои от моделите е възможно за удобство и прецизност при работа лентата да се измества на 90 градуса – от вертикална до хоризонтална позиция. Някои уреди имат и възможност за въртене на шлифовъчния плот под ъгъл 45°, за да се използва както за лентово, така и за дисково шлайфане. При други уреди се наблюдава кожен хонинговащ колан с възможност за работа с вдлъбнати и изпъкнали повърхности.