“Левски Г” - новият престижен район на София, но не заради Слави, а заради метрото

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

“Левски Г” - новият престижен район  на София, но не заради Слави, а заради метрото

Широкият проходим булевард, близостта до центъра и не на последно място предстоящото изграждане на метрото накараха много строителни предприемачи да обърнат внимание на някои пренебрегвани доскоро квартали като “Левски В” и “Левски Г”. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Заради метрото, широкия булевард, близостта до центъра и северната тангента предприемачите най-после откриха “Левски В” и “Левски Г”

За 2 години в района са издадени над 90 строителни разрешителни

Столицата е започнала да се придвижва плавно на север-североизток.

Напоследък все по-оживено строителство има в районите, които се намират около източната част на булевард “Владимир Вазов”, близо до мястото, на което той се влива в “Ботевградско шосе” и само на около 300-400 метра от мястото, на което започва северната скоростна тангента на столицата.

Това са главно двата панелни комплекса “Левски В” и “Левски Г”, които десетилетия наред бяха подминавани с пренебрежение от строителните предприемачи.

Презастрояването на южните квартали на столицата обаче наред с факта, че метрото скоро ще стига до “Левски Г” (виж по-долу), плюс широкия булевард “Владимир Вазов”, по който само след 6 светофара се стига до центъра на София, променят коренно нещата.

Справка в регистъра на направление “Архитектура и градоустройство” на Столичната община показва, че от началото на 2019 г. до момента кметството на община “Подуяне” и главният архитект на Столичната община

са издали 90

разрешителни

за строеж

в района

Наред с многобройните случаи на саниране на панелни блокове или преустройства на вече съществуващи обекти има 8 разрешителни за средни и големи жилищни сгради с магазини на приземния етаж и подземни етажи само в района на “Левски В” и “Левски Г” и два пъти по толкова за “Сухата река” и “Хаджи Димитър”, които се намират съответно на юг от булевард “Владимир Вазов” и на северозапад от “Левски В”.

Такива разрешителни губят правното си действие, ако до три години от издаването им инвеститорът не е почнал да строи, но видимо из района се строи усилено, а и много жилищни и офис сгради вече са построени. Неусвоени засега остават само парцелите на север от панелните блокове на “Левски Г”, близо до мястото, през което минава северната тангента.

Според източници от имотния пазар те са оглеждани напоследък настойчиво от логистични фирми, за които са идеални за складове поради близостта си до околовръстното и бързия достъп до три магистрали. През цялото това пространство обаче засега няма нито едно място, на което да има готова пътна отбивка от северната тангента, което прави благоприятното местоположение неизползваемо.

Освен това тази част от района според общия устройствен план на София е за инженерно строителство.

На тезгяха офертите за продажба на жилища в четирите квартала около булеварда са към 700 на брой, почти изцяло в новопостроени или строящи се жилищни блокове. Това е доста много, като се има предвид, че “Левски В” и “Левски Г” са миниатюрни като размер и население. За сравнение - активните оферти за жилища в гигантските “Младост” и “Люлин” в момента са също по около 700.

Средната цена на квадратен метър в района на булевард “Владимир Вазов” в момента

е вече малко

над 1000 евро,

което се получава от това, че преобладават офертите за ново строителство. Почти няма продажба на апартаменти в старите панелни блокове.

Анкета, направена на място в района сред строителни предприемачи и ръководители на обекти, показва, че засега районната администрация в община “Подуяне” откликва сравнително бързо на исканията за разрешителни. По-голям проблем е достъпът до електричество, но поне в районите на “Левски В” и “Левски Г” няма строеж с неуредено присъединяване към електромрежата, нито до ВиК.

Предприемач, който строи едновременно две средни по размер жилищни кооперации в “Надежда” и в “Левски Г”, твърди, че нивото на осъществените вече продажби в “Левски Г”

е почти два пъти

по-голямо

от това в

“Надежда”

Общо взето всички оценяват високо това, че комплексите на практика се намират много по-близо до центъра на столицата, отколкото “Младост” и “Люлин” например. По права линия “Левски” е само на 3 километра, докато “Младост” е на 6.

Парцелите за строителство в района още не са изчерпани, при това има и на първа линия до булеварда, тъй като панелните блокове и на двата миникомплекса са малко по-навътре и не са на самия “Владимир Вазов”.

“Районът безспорно има голям потенциал, защото булевардът е много проходим и с кола от “Левски Г” се стига до Софийския университет само за около 15 минути”, каза пред “24 часа” Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Според него интересът се е засилил едва напоследък по чисто имиджови причини. “В началото на строителния бум се изчерпаха парцелите за строителство в квартали като “Лозенец” и “Изток”, след това дойде редът на “Манастирски ливади”, почна строителство и в “Младост” и “Люлин” и сега по естествен път идва редът на районите около булевард “Владимир Вазов”, каза той. За да е всичко наред обаче, общината трябва да отговори с образователна и социална инфраструктура. В района вече има четири детски градини и четири училища, но с увеличаване на населението очевидно ще трябват още.

Развиването на столицата и на север се очакваше отдавна и като концепция бе залегнало още преди десетина години в новия тогава общ устройствен план.

В наскоро изработената от “Софпроект” “Визия за София” за следващите 30 години има дори акцент върху засилването на инвестициите на общината в северните райони с цел да се привлекат повече предприемачи да строят в този район и дори още по на север.

Очаква се

метрото да

стигне до

“Левски Г”

още през 2024 г.

Изграждането на още три станции след “Хаджи Димитър” трябва да започне още тази година, тъй като търговете за три от четирите обособени позиции минаха и има определени изпълнители.

Първата метростанция, която ще бъде разположена на кръстовището на бул. “Владимир Вазов” с ул. “Станислав Доспевски”, ще бъде изградена от “Монолит София”, която участваше в консорциум с Х.С.С ЕООД.

Фирмата е предложила сумата от близо 63 млн. лв. без ДДС, което е с над 10 млн. лв. по-ниско от прогнозната стойност от 75 млн. лв.

Следващата станция – между улиците “Витиня” и “Бесарабия”, ще се изгражда от “Трейс груп холд” в обединение с “Виа Конструкт груп” и КМС срещу 75,08 млн. лв.

Третата метростанция се планира да бъде разположена встрани от коритото на река Перловска и в непосредствена близост до ул. “Левски Вековен”. Тя ще се прави от “Джи Пи груп” срещу 48,180 млн. лв.

При завършване на тази отсечка пътуването от “Левски Г” до центъра ще се сведе до 12 минути.

 

Брокери не виждат балон с цените на имотите

През първото тримесечие на 2021 г. цените на жилищните имоти поне в основните големи градове на страната продължават да се вдигат, но брокерите не виждат условия за създаване на балон.

Последните официални данни на НСИ са за края на 2020 г., когато поскъпването бе средно с 5,4% на годишна база. “През първото тримесечие на 2021 г. в столицата и в Пловдив, Варна и Бургас жилищата добавиха нови между 2 и 5% към цените си според нашите данни”, съобщи за “24 часа” Полина Стойкова, управител на “Бългериън Пропъртис”.

“Средната цена на квадратен метър жилищна площ в столицата например вече надхвърли 1100 евро, а това е с 6% повече спрямо година по-рано”, съобщи и Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на “Адрес”.

Продължаващият ръст на цените се дължи главно на две неща - евтините ипотечни кредити и преобладаващия дял на новото строителство.

Банките вече до такава степен намалиха лихвите по депозитите, че принуждават много спестители да си изтеглят спестяванията, а имотите са един от малкото активи, които са изгодни и в дългосрочен, и в краткосрочен план. Освен това очевидно лихвите по ипотечните кредити са на историческия си минимум и вече са масово под 3 на сто, а много банки ги отпускат на нива 2,7-2,8%.

“Никога в предишни години не сме имали такова нещо - с 1 средна заплата да си купиш един квадратен метър жилище. Само допреди 7-8 години този показател беше 1,42, после падна последователно до 1,3 и 1,2, а сега е най-често между 1 и 1,1”, каза Стойкова.

Опасност от надуване на имотен балон обаче според нея няма.

Едната причина е, че банките няма да го допуснат, а другата - има свръхликвидност и политиката на централните банки в момента е да насочват тези пари към икономиката”, каза тя.

Според нея няма опасност и от това, че една и съща банка може да финансира начинанието на строителен предприемач, а после да финансира покупката на апартаменти в сградата. “Тази практика е нормална и се използва навсякъде, а и финансовите институции отпускат парите на траншове - първо, когато сградата е на кота нула, после - при грубия строеж, и т.н., защото така контролират ситуацията. Това е по-добре, отколкото предприемачът да разчита на вноските на купувачите, което е далеч по-несигурно”, смята Стойкова.

“Имайте предвид, че на пазара почти няма случай или поне аз не съм срещал досега такъв, при който една и съща банка да финансира жилищна кооперация и да отпусне кредит на 100% от купувачите на жилища в нея”, каза пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.

Обикновено същата банка успява да финансира покупките на около 40% от желаещите да имат апартамент в сградата. Тя обикновено дава преференциални лихви или облекчени условия на купувачите в сгради, чието изграждане е финансирала, но тези преференции важат само при определени условия, а не всички купувачи могат да отговорят на тях.

Най-четени

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово. През 2020 г

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

“Автомагистрали” строи усилено участъците по аутобана 134-те километра от автомагистрала “Хемус” между пътен възел “Боаза” и пътя Русе-Велико Търново, изграждането на които стартира през април 2019 г., добиват все по-завършен вид и на практика аутобанът през 2022 г. ще стигне до старата столица. Тази важна отсечка е разделена на 6 участъка

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души, предаде БНТ.  Данните обяви Магдалена Костова

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали тази вечер край Каварна. Причината е късо електрическо съединение на върха, в двигателя на перката, по думите на директора на пожарната в Добрич комисар Дарин Димитров пред Нова тв. При инцидента няма пострадали хора. Ветрогенераторът е унищожен. Той се е намирал навътре в полето

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Дори след прехвърлянето, съоснователят на Microsoft все още е четвъртият най-богат човек в света Бил Гейтс e прехвърлил чрез инвестиционното си дружество Cascade акции на стойност 1,8 млрд. долара на съпругата си Мелинда в деня, в който обявиха, че се развеждат след 27 години брак, съобщава "Форбс".  Според медията това означава

Къщичка от контейнер осигурява
живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

Най-коментирани

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70 процента от малките и средни предприятия, търгувани на новата борса NEEQ, са реализирали печалба през 2020 г., съобщава Радио Китай. Общо 6966 компании, които са публикували годишни отчети до края на април, са регистрирали нетна печалба от 60,82 милиарда юана (9,4 милиарда долара) през 2020 г

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път