„България мол“ и прилепените към него две офис сгради, наречени „Инфинити тауър“ се оказват собственост на президента на руската нефтена компания „Лукойл“ Вагит Алекперов. Това разкри сайтът „Бивол“, публикувайки документи, от които се вижда, че най-вероятно още от 2018 г., когато имотът бе продаден от дотогавашния инвеститор на базирания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, той всъщност е собственост на руския милиардер, съпругата му Лариса и синът му Юсуф.

Зад люксембургския фонд официално стои испанската инвестиционна група Squircle Capital, но от документите, които „Бивол“ е публикувал в рамките на международно разследване, почнато от френския вестник „Льо Монд“, се вижда, че към началото на 2020 г. реалните собственици на групата са руският милиардер и семейството му чрез своя The Venice Trust. Те притежават и редица други имоти в страни от ЕС, най-вече в Испания и Франция и разследването тръгва именно от там.

Не се знае цената на сделката, по която тръстът на Алекперов е придобил имота, но по оценки от пазара той няма как да струва под 100 млн. евро. Освен това дружеството собственик „Бул. България 69“ е заложено пред Уникредит Булбанк и италианската банка майка Уникредит като обезпечение по кредит за 119 млн. евро. Дългът, макар и преструктуриран и значително намален след сделката от 2018 г., все още не е изплатен, става ясно от документите, които „Бивол“ публикува.

Досега в нито една своя публична поява в България Вагит Алекперов не е загатвал, че притежава и голям столичен мол. Той не е отбелязан и в Търговския регистър като краен собственик на дружеството „Бул. България 69“, както изисква Законът за мерките срещу изпирането на пари. Там фигурира само испанският гражданин Хосе Каирета Риера.