Ще бъде изключително трудно за Европейската комисия да преведе първите траншове от фонда за възстановяване на Европейския съюз към всички страни-членки според първоначалния график, тъй като се очаква плановете на държавите да бъдат одобрени по едно и също време, а възможностите за заемане от пазара са ограничени, съобщи Euractiv.

Миналият юли фондът за възстановяване на ЕС в размер на 800 млрд. eвро беше приветстван като историческа сделка. Но бавното му прилагане, съмненията относно неговия размер, проблемите с ратификацията му в някои държави-членки, особено Германия и Полша, и трудностите при изготвянето на национални планове за възстановяване опетниха инструмента.

На всяка стъпка европейците се натъкват на нови пречки за бързото му прилагане, тъй като това може да се случи едва след като фондът е готов да направи първите трансфери.

Ако предвиденият календар трябваше да бъде спазен, Европейската комисия нямаше да има достатъчно средства, за да извърши първия трансфер на 13% от общата сума, разпределена за всяка държава-членка, след като Комисията и Съветът потвърдят националните планове за реформи и инвестиции, повечето от които ще пристигнат в Брюксел по същото време, допълни "Фокус".

Ако процесът върви по план, трансферите трябва да започнат да се извършват през втората половина на юли.

Бюджетният комисар Йоханес Хан заяви в сряда (14 април), че ще бъдат необходими около 45 милиарда евро за покриване на 13% от предварителното финансиране – като това са невъзстановими безвъзмездни средства. Той добави, че Комисията може да набира от пазарите между 15 и 20 млрд. евро на месец за финансиране на фонда, или около 150 млрд. евро годишно до 2026 г.

Само Испания и Италия като основни бенефициенти на фонда, изпълняват всички условия за усвояването на 20 милиарда евро безвъзмездни средства.

Оценката на националните планове трябваше да приключи до юли, тъй като за одобрение Комисията се нуждае от два месеца, а Съветът – от още един месец, започвайки от крайния срок за подаване на проектите в края на април.

До лятото изпълнителната власт на ЕС също така очаква да приключи процесът на ратификация на фонда за възстановяване във всички държави-членки.

Благословията на страните членки за фонда обаче може да бъде допълнително забавена, в зависимост от оценката на Конституционния съд на Германия, дали е законно Европейската комисия има право да заема и издава средства.

Към днешна дата общо 17 държави-членки са одобрили решението на ЕС за собствените ресурси, което ще позволи на Комисията да вземе назаем 800 милиарда евро.

Никоя държава от ЕС все още не е представила план за възстановяване. Най-напреднали са Испания, Гърция и Португалия.