Румънският премиер Флорин Къцу коментира доклад на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс, която промени от "негативна" на "стабилна" перспективата пред дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Румъния в местна и чуждестранна валута, съобщава сайтът Зиаре.

"Героите на румънската икономика са частните компании, предприемачите. Те са тези, които понесоха тежестта и с които съм се консултирал най-често. Без тяхното доверие нямаше да успеем. Успехът е още по голям, като се има предвид, че идва в контекста на най-голямата здравна криза от последните 100 години", заяви румънският премиер.

Той посочи, че настоящото правителство е спечелило "ясно и без съмнения доверието на международните институции и на чуждестранните инвеститори".

"Бих искал да обявя още една новост днес - успяхме да намалим бюджетния дефицит, да имаме по-големи приходи в бюджета, да стабилизираме икономиката, при условие че не сме въвели нито една нова такса и не сме увеличили нито една съществуваща такса. Миналата година като финансов министър в едно либерално правителство говорех за доверие и поисках да имате доверие в мен, че ще взема най-добрите мерки за бързо възстановяване на икономиката. Това се случи!", подчерта Къцу.

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс обяви подобряване на перспективата от "негативна" на "стабилна" пред дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Румъния в местна и чуждестранна валута.

"Това е първо изменение в положителна посока на перспективата на рейтинга на Румъния, направено от тази агенция от ноември 2013 г. насам", съобщи в петък вечер министерството на финансите.

Агенцията също така потвърди кредитния рейтинг на Румъния на ниво BBB-/A-3 в дългосрочен и краткосрочен план в местна и чуждестранна валута.