“Юбер” се връща, но с табела “Такси” и тарифа

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

“Юбер” се връща, но с табела “Такси” и тарифа

След иск на Асоциацията на професионалните таксиметрови шофьори в Барселона Съдът на ЕС се произнесе, че услуги като “Юбер” трябва да подлежат на регулации.

Таксиджии виждат хаос, ако промените се приемат в първоначалния вариант

Вероятно само 4 дни ще живее опитът приложения за превоз като това на “Юбер” например да се върнат на пазара в България.

В петък депутатите от “Демократична България” Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха в парламента промени в Закона за автомобилните превози. Според предложените текстове такситата, които могат да се поръчат само през приложения,

няма да бъдат

задължени да са

боядисани в

жълт цвят и да

имат обозначения

Освен това не им се позволява да вземат пътници от улицата или от стоянка и се вкарва изискването да се лицензират, за да могат да работят.

В понеделник обаче от една от организациите “Съюз Такси” са имали среща в централата на “Демократична България” с депутатите Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. И на нея се разбрали законопроектът да не бъде оттеглян, но колите на “Юбер” и други приложения да бъдат с табели “Такси” и да имат обявени на видно място тарифи. От партията потвърдиха информацията.

“Юбер” се появи в България през 2014 г., но предлагането на услугите бе забранено от КЗК след по-малко от година. Компанията обжалва забраната да извършва дейност, но съдът потвърди решението на КЗК.

А идеите на двамата депутати за промяна в закона и връщането на “Юбер” предизвика бурна негативна реакция сред таксиметровите превозвачи.

От “Съюзени таксиджии в България” излязоха с официално обръщение и заявиха, че ако не се оттеглят промените, ще има протест. Дори имаше сигнали, че ще ги подкрепят и автобусните превозвачи.

Други превозвачи пък заподозряха, че има лобистки интереси зад предложените промени от Иванов и Атанасов. Във фейсбук започна да се разстранява факсимиле, според което в предложените текстове имало думи с руската буква ьi, което показвало, че поправката се прави в полза на приложението за таксита “Максим”, което е на руснаци.

По-късно се оказа, че това е фалшива новина, а при преформатирането на текста се е получила промяна в буквите и няма руски лобизъм.

След иск на Асоциацията на професионалните таксиметрови шофьори в Барселона Съдът на ЕС се произнесе, че услуги като “Юбер” трябва да подлежат на регулации. 

“Относно думичката “выраст” в мотивите на законопроекта на Х. Иванов, грешката е в нашия телевизор. При трансформацията на pdf файл в текстови, компютърът прави такива грешки. Поднасяме извинения!”, пише в редица постове във фейсбук страници на сдружения на таксиджии.

Според Калин Кокошаров - изпълнителен директор на “Йелоу”, в “Юбер” са променили политиката си със смяната на изпълнителния директор през 2017 г. и краха им в Китай. Сега търсят контакти с лицензирани превозвачи в държавите, където работят.

Според запознати

от компанията

водели разговори

и с български

таксиметрови

превозвачи

за съвместна

дейност

По повод промените, внесени от Иванов и Атанасов, Кокошаров коментира: “Ако стане закон, държавните господа да знаят, че няма да могат да събират данъци нито от шофьори, нито от големи правозвачи, става един разграден двор. Ние, както винаги, сме били в помощ на държавата, за да има легитимен таксиметров превоз, който е няколко пъти по-евтин от тарифите в другите европейски държави”. Той смята, че са помогнали един нерегламентиран бизнес да стане едно добро лице, с качествени коли, възпитани шофьори, коректни тарифи, добър софтуер и при това с с цена от близо 30 евроцента на километър.

“Ние имаме на колите служебен номер, регистрационен номер, кой шофьор вози, тарифи. Таксиметровият превоз е ясно регламентиран и обозначен, всичко останало е в зоната на здрача”, посочва Кокошаров по повод предложението такситата, които се викат чрез приложения, да нямат обозначения.

Според превозвача е остаряло друго предложение - за отчитане на разстоянието чрез GPS и таблети, а не чрез таксиметрови апарати. В неговата фирма се работи с таблети, имат и GPS, но ползват касови апарати за определяне на тарифите, както е по закон.

Емил Игнатов - управител на “Радио Си Ви такси”, заяви, че

години наред

браншът прави

усилия да вкара

пазара в ред

И посочва, че последната промяна в Закона за автомобилните превози, с която се вдигна първоначалната такса при повикване, е от февруари и то след няколкогодишни преговори.

“Интересно как от втория ден на новия парламент се появява проект, който според нас обезсмисля всички усилия да има ред в бранша - да се знае кой носи отговорност, да се знаят коректните фирми, водачите да имат всички необходими документи - свидетелство за съдимост, справка от КАТ за нарушения. С предложените промени

ще настане едно

безконтролно

возене на

клиенти,

казва Игнатов.

С появата на платформи като “Юбер” и “Максим” дори фирмата превозвач и да иска, няма да може да контролира нещата. Щели да се появяват шофьори на 18-19 години, без опит, без удостоверения за водач, без познаване на София, без психотест. А липсата на маркировки означавала, че ДАИ и КАТ няма да могат да контролират.

Игнатов посочва още, че ще има проблем съ събирането на патентен данък, а от него в общините влизали годишно към 21 млн. лв.

връща, но с табела

“Такси” и тарифа

Таксиметровите превозвачи са против промените в закона, защото щели да създадат хаос на пазара. 

Росен Желязков, министър

на транспорта в оставка: 

Поставя се на изпитание добрият диалог с бизнеса

Внесеният от колегите законопроект засяга две групи въпроси. В първата са опитите за регулиране на обществени отношения, които понастоящем са факт и на практика са реализирани (например междурегистровият обмен на данни между ИА “Автомобилна администрация”, НАП и МВР). Втората група е опит за ново преуреждане на обществени отношения, които получиха единодушна подкрепа от предишния парламент. Гласуваните изменения в Закона за автомобилните превози бяха подкрепени от всички заинтересовани страни, което е единствената гаранция за тяхната устойчивост.

Без да оспорваме правото на всеки, който има право на законодателна инициатива, да внася предложения, в това число и без обществено обсъждане, се поставя въпросът доколко настоящият момент оправдава необходимостта от спешни законодателни промени в правни норми, приети с единодушие в 44-то НС и изцяло подкрепени от бранша.

Не само, че липсва обществено обсъждане, но не е взета предвид и позицията на Националното сдружение на общините в България, като се поставя под изпитание създаденият конструктивен диалог с бизнеса и неговото доверие в държавното управление. 

Компанията работи в над 600 града, в Европа има регулации след решение на съда на ЕС

“Юбер” вече работи в над 600 града по цял свят, а след като започна да навлиза на много пазари в Европа, започнаха и все по-чести протести срещу услугите на компанията. А от Асоциацията на професионалните таксиметрови шофьори в Барселона подадоха иск в Съда на ЕС за нелоялна конкуренция.

През 2017 г. магистратите се произнесоха, че платформата за споделено пътуване “Юбер” е транспортна компания, а не дигитална услуга. Решението означава, че дейността на компанията подлежи на регулации и трябва да отговаря на различни изисквания, като например лиценз или регистрация в зависимост от законите в отделните дължави в ЕС. В Европа услуги на “Юбер” се предлагат в 22 столици, сред които Aтинa, Бpюкceл, Бyкypeщ, Koпeнxaгeн, Maдpид, Пapиж, Пpaгa. Но компанията среща доста затруднения в дейността си.

В Лондон властите на няколко пъти отказваха да подновят лиценза на “Юбер”, но компанията печелеше в съда жалбите срещу спирането си. И все пак на компанията се налага да работи с временни лицензи за определен период, след което трябва да ги подновява.

“Юбер” спря временно дейността си в Норвегия след глоба за нарушаване на транспортните закони. Във Финландия възобнови услугите си, но само в столицата Хелзинки след едногодишно прекъсване.

Компанията се опитва да се върне в Дания, но все още неуспешно. В Норвегия и Швеция законови проблеми доведоха до закриването на “Юбер поп” - по-евтина услуга на компанията, за която не се изисква шофьорът да има лиценз.

В Германия засега “Юбер” предлага само таксиметрови услуги и кола под наем с шофьор в два града - Берлин и Мюнхен. Причината - други услуги бяха забранени през 2014 г., защото законът изисква всички транспортни компании да използват лицензирани шофьори. 

За тези пътувания компанията наема само професионални шофьори от лицензирани фирми за автомобили под наем. Цената на пътуването се определя още при даването на поръчката и не зависи от времетраенето или изминатите километри до крайната цел.

В Австрия “Юбер” бе принудена да се придържа към изискванията за превозвачите и да не може да работи като фирма за коли под наем.

Фламандският търговски съд в Брюксел постанови, че услугата на “Юбер”, е незаконна и трябва да бъде забранена в столицата. Съдът отхвърли защитата на компанията, че не предоставя таксиметрови услуги, а споделени превози. Жалбата беше подадена от Брюкселската асоциация на таксиметровите водачи с довода, че Юбер извършва нелоялна конкуренция

В Сърбия и Хърватия “Юбер” работи, но имаше протести на таксиджии. Неотдавна загребски съд глоби “Юбер” два пъти заради нарушаване на правилата за градски транспорт.

Извън Европа дейността ѝ също не върви гладко. В Ню Йорк бяха приети пакет мерки за ограничаване на сектора на превозите на пътници, организирани с мобилно приложение. Целта бе пазарът да се поохлади, включително като не се издават нови лицензи на “Юбер” за период от една година.

В Египет съд разпореди лицензите на “Юбер” да бъде анулиран в отговор на иск, внесен от местни таксиметрови шофьори, които твърдяха, че компанията нарушава закона за транспорта.

Най-четени

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово. През 2020 г

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

“Автомагистрали” строи усилено участъците по аутобана 134-те километра от автомагистрала “Хемус” между пътен възел “Боаза” и пътя Русе-Велико Търново, изграждането на които стартира през април 2019 г., добиват все по-завършен вид и на практика аутобанът през 2022 г. ще стигне до старата столица. Тази важна отсечка е разделена на 6 участъка

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души, предаде БНТ.  Данните обяви Магдалена Костова

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали тази вечер край Каварна. Причината е късо електрическо съединение на върха, в двигателя на перката, по думите на директора на пожарната в Добрич комисар Дарин Димитров пред Нова тв. При инцидента няма пострадали хора. Ветрогенераторът е унищожен. Той се е намирал навътре в полето

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Дори след прехвърлянето, съоснователят на Microsoft все още е четвъртият най-богат човек в света Бил Гейтс e прехвърлил чрез инвестиционното си дружество Cascade акции на стойност 1,8 млрд. долара на съпругата си Мелинда в деня, в който обявиха, че се развеждат след 27 години брак, съобщава "Форбс".  Според медията това означава

Къщичка от контейнер осигурява
живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

Най-коментирани

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70 процента от малките и средни предприятия, търгувани на новата борса NEEQ, са реализирали печалба през 2020 г., съобщава Радио Китай. Общо 6966 компании, които са публикували годишни отчети до края на април, са регистрирали нетна печалба от 60,82 милиарда юана (9,4 милиарда долара) през 2020 г

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път