Фирмата, която има незаконна постройка на ивицата, е пуснала жалбата в съда

Малката победа на гражданското общество срещу своеволията на плажа в парк Росенец се оказа мираж засега. Вписването на ивицата в кадастъра като плаж за обществено ползване

е стопирано

от обжалване

на заповедта,

с което това

е направено,

стана ясно от отговор от Министерството на туризма на въпрос на “24 часа”.

Вписването на плажа в кадастъра бе обявено от депутата на “Демократична България” Димитър Найденов като “резултат от дълга институционална битка, на която дадохме начало с Христо Иванов и Ивайло Мирчев на 7 юли 2020 г.”. В свой пост във фейсбук онзи ден Найденов обобщава, че тази битка “приключи с победа на свободните граждани над задкулисието”.

В отговора на туристическото ведомство обаче пише, че “заповедта, с която е одобрено изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри за морски плаж Росенец-запад, не е влязла в сила, тъй като срещу нея е постъпила жалба до Административен съд - Бургас, от Калин Павлов Тихолов в качеството му на представител на “Стрейтлайн” ЕАД и собственик на находяща се на морския плаж сграда”.

Става въпрос за фирмата, която е собственик и на много други имоти в парк Росенец, свързани с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, която

отделно

от това води

дело срещу

признаването

на ивицата

за плаж. Това дело е във Върховния административен съд. Макар още да не е завършило с решение, има определение на съда, което разрешава ивицата да се впише в кадастъра, което е било направено от началника на кадастъра в Бургас.

Сградата на плажа е една от незаконните постройки, за чието премахване е издадена заповед на ДНСК още на 28 август м. г. Но в законоустановения срок против заповедта е постъпила жалба от “Стрейтлайн”, с което преписката е изпратена до Административния съд в Бургас и е образувано дело.

То пък е прекратено през октомври м.г., но определението, с което е направено това, в момента се обжалва пред ВАС и

постройката

така и не е

премахната

“След влизане в сила на заповедта министърът на туризма ще заяви утвърждаване на акт за изключителна държавна собственост за морския плаж пред министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Едва след издаване на акт за изключителна държавна собственост за морски плаж Росенец-запад, Министерство на туризма ще може да организира и осъществи дейностите по управление на морския плаж”, пише още в отговора.