Вписаха бордовете на АЕЦ, ТЕЦ и газовия оператор

Три компании в държавната енергетика вече имат нови мениджъри, които са вписани в Търговския регистър.

Първата промяна е в АЕЦ “Козлодуй”. От борда на директорите са извадени Иван Йончев и Жаклен Коен. Първият е шеф на НЕК и не участва в конкурса, вторият е шеф на БЕХ в оставка, която подаде на 19 август миналата година. След като съдът спря вписването на новия борд на холдинга, Коен ще продължи да го ръководи.

В новия борд на директорите на атомната централа остава Наско Михов, който е изпълнителен директор. Нови са Ева Николова, зам.-директорът Александър Николов, бившият евродепутат Владимир Уручев и Илия Илиев.

На 27 април в Търговския регистър са вписани Надзорният съвет на “Булгартрансгаз” и съветът на директорите на ТЕЦ “Марица-изток 2”.

В надзора на газовия оператор до вторник бяха двама души - Кирил Георгиев и Владимир Митрушев, тъй като през септември миналата година е освободен Венцислав Цветанов. В новия надзорен съвет остава Кирил Георгиев, а нови са Николай Стефанов, Стефан Илиев, Делян Койнов, Снежана Бобева Йовкова-Маркова.

В ТЕЦ “Марица-изток 2” двама са от предишния съвет на директорите - Живко Динчев, който е изпълнителен директор на централата, и Бончо Бонев. Нови са Боян Бонев, който е някогашен финансов директор на държавния ТЕЦ, беше шеф на БЕХ, а през 2013 г. и председател на КЕВР, Руслан Германов и Милан Миланов. Бонев и Миланов са от квотата на независимите.

Подадени са документи за вписване на промени в борда на директорите на “Минпроект”, чийто принципал е енергийното министерство. Но има отказ заради мораториума, наложен от Народното събрание върху решения на правителството “Борисов”.

Документи за вписване на нови бордове на НЕК, “Мини Марица-изток”, “Булгаргаз” и Надзорния съвет на Електроенергийния системен оператор не са подадени. Това е заради забавяне на конкурсите за независими членове.