Наскоро Министерството на търговията е провело анкета сред 3200 чужди компании в Китай, резултатите от която показват, че процентът на тези, които са настроени оптимистично за бъдещите си бизнес перспективи, се е увеличил с 2,1% спрямо началото на тази година, заяви на пресконференция говорителят на ведомството Гао Фън.

Той увери, че министерството ще продължи да предприема мерки за реализиране на целта си за стабилизиране на чуждите инвестиции, предава радио Китай.

Данните показват, че през първото тримесечие новорегистрираните компании с чужди капитали са се увеличили с 47,8% в сравнение с миналата година. Относно това, Гао Фън посочи, че през този период реалното използваните чужди инвестиции в Китай са нараснали интензивно, като освен сравнително ниската основа за същия период на 2020 г., друга важна причина е, че китайската икономика се възстановява стабилно от влиянието на епидемията от COVID-19. Пазарната перспектива е оптимистична, бизнес средата продължава да се подобрява, доверието за чуждия бизнес се засилва, а инвестиционната прогноза е благоприятна.