Маските в Гърция остават, Турция отмени изискването за PCR, но не за българите

Промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи предложи Еврокомисията. Обсъждане по темата се предвижда в Съвета на ЕС в следващите дни.

Въвеждане на европейска “внезапна спирачка”, с която да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави с нови вирусни щамове, предвижда едно от предложенията.

Според ЕК европейските държави следва да премахнат ограниченията за пътувания за ваксинираните, получили последната препоръчителна доза. Това може да важи както за препаратите, одобрени в ЕС, така и за ваксините от списъка за спешна употреба на Световната здравна организация.

Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателен PCR тест за ваксинираните на тяхна територия, трябва да се откажат от такива изисквания за ваксинирани пътници от страни извън ЕС, се посочва в съобщението на комисията.

ЕК предлага още да се повиши прагът на броя на новозаболелите от COVID-19, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини
следва да
запазят правото
да влизат в ЕС,
независимо дали
са ваксинирани
и от коя държава идват.

Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва комисията.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и ако бъде открит опасен щам, всяка държава от съюза може спешно да спре временно всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, които пребивават в рисковата страна.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени.
Списъкът
ще бъде
преразглеждан
на всеки две
седмици
От понеделник отвориха заведенията в Гърция при строги мерки.

Позволено е да има клиенти само на външни маси. Допустимо е до 6 души на маса. Има заведения, предимно тези на брега на морето, които са резервирани за поне една седмица напред. Повечето са резервирани от именици за предстоящия Гергьовден.

Част от мерките, като носенето на маски, ще се запазят и през туристическия сезон. Глобата за неносене на маски е 300 евро. Гърците вече могат да се прибират в 23 ч, а не в 22 часа. За да отидат да пият кафе обаче, отново ще трябва да пращат есемес. Това изискване не важи за чужденци.

Ограниченията за пътуване в страната ще се премахнат с началото на туристическия сезон от 15 май.

Гражданите на 15 държави и територии, сред които Китай, Великобритания, Латвия, Люксембург и Естония, ще могат да посещават Турция след 15 май без да представят негативен PCR тест. България обаче не фигурира в списъка.