Китайският пазар на смартфони отчита 30-процентен ръст на годишна база през първото тримесечие на годината, според доклад на международната фирма за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC ), предаде Радио Китай

Китай, заедно с още няколко тихоокеански региони, е допринесъл значително за ускореното възстановяване на световния пазар на смартфони, като половината от устройствата в света са доставени именно там през първите три месеца на 2021 г.

Глобалните доставчици на смартфони са осигурили близо 346 милиона устройства, което е с 25,5% повече на годишна база, показват данните на IDC.

С възстановяването на пазара, конкурентният пейзаж търпи значителна промяна, се казва в доклада, като „Хуауей“ за пръв път от много години остава извън първите пет марки.

Други китайски доставчици, като „Сяоми“ (Xiaomi), OPPO и Vivo, увеличават фокуса си върху международните пазари и са спечелили най-много от спада на „Хуауей“.

През първите три месеца „Сяоми“ е доставила 48,6 милиона устройства, което е ръст от 64,8% на годишна база. Компанията заема 14,1% от световния пазар на смартфони по отношение на доставките през периода, с което се нарежда на трето място в глобален план.

OPPO и Vivo се класират на четвърто и пето място в света с 10,8% и 10,1% пазарен дял, показват данните на IDC.