Шефът на Citroen Винсент Кобе прогнозира още по-голям спад в популярността на дизеловите двигатели през следващите 3-4 години. Босът на френската марка изрази своя скептицизъм към бъдещето на новите автомобили с нафтови мотори пред изданието Autocar.

"Търсенето на коли с такива двигатели ще продължи да спада. Преди пет години делът на новите дизелови коли бе 80%, а миналата година под 50%. След три или четири години може да спадне до 15%”, казва Кобе.

И въпреки че не казва директно, че компанията се отказва да произвежда автомобили с дизелови двигатели, може да се заключи, че Citroen е малко вероятно да инвестира в разработването на нови дизелови двигатели в бъдеще и постепенно ще оттегли от пазара нафтовите си модификации.

Винсент Кобе
Винсент Кобе

Намерение за постепенно премахване на дизеловите автомобили от гамата си бе обявено по-рано от компании като Renault, Hyundai, Nissan, Honda, Volvo.

Дизеловите двигатели от серията Blue HDi с обем 1,5-2 литра са инсталирани на модели на Citroen като C4, C5 Aircross, C4 Space Tourer, както и на лекотоварните автомобили.