Почти всички пари са за продължаване на 60/40 и програми за заетост

Премиерът обяви фокус на предизборната си кампания - махане на гишетата

241 008 886 лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си за мандата заседание. Редовните срещи на министрите от кабинета са в сряда, а президентът Румен Радев се очаква да назначи свое служебно правителство още във вторник следващата седмица.

Над 237 млн. лв. бяха отпуснати от правителството “Борисов 3” за мерки за заетост и социални помощи по време на пандемията.

120 млн. лв. бяха насочени допълнително на социалното министерство, за да бъдат финансирани мерки за заетост, сред които и осигуряването на пари за гледачки на родители, за да могат да се върнат на работа.

117,1 млн. лв. пък бяха дадени извънредно на Националния осигурителен институт за продължаване на мярката 60/40, при която държавата подпомага фирми да плащат заплати на своите работници и служители. Според правителствената пресслужба парите ще стигнат за запазването на 100 хил. работни места.

2,4 млн. лв. правителството пък даде на Столичната община, за да бъдат оправени пътищата към манастирите “Св. Петка” и “Св. Троица”.

Още 1,3 млн. лв. пък бяха насочени към общини за изграждането на две нови детски градини и ремонти на училища.

“Благодаря на министрите за работата през тези 4 години”, обърна се Бойко Борисов към членовете на правителството си в края на заседанието. Той отчете постигнатото в здравеопазването и образованието и постави цел за следващ управленски мандат на ГЕРБ.

“Трябва да си поставим за цел, при следващото управление една година, година и половина максимум срок да няма гишета в България. Нещото, което най-вбесява българина, са тези гишета. Това ще го заложим в нашата програма като първа точка, защото всички останали неща вървят и аз мисля, че е ясно. Все пак трябва да надграждаме”, каза Борисов.