България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост

И днес в 10.00 ч. в Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

"През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас - на всички българи, на вас журналистите. Другото важно нещо - вчера има над 32 хил. ваксинирани за един ден. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи. България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност", каза Костадин Ангелов.

"Отпада ограничението за тържества до 15 човека. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера", каза още той. 

"Данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на ковид инфекцията. Видяхме много от практиката и знаем кои числа да гледаме. Спокойни сме, но много зависи как ще се управлява пандемията с всички мерки, които трябва да бъдат евентуално разхлабвани или затягани. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила", каза още Ангелов.

Предпочитаната ваксина у нас е на Пфайзер, сочат данните. В момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози. Въпрос на организация е от страна на РЗИ, БЛС, личните лекари процесът по ваксинация да продължи с тези темпове. Има възможност зелените коридори да продължат да работят и след 9 май. Решение за това ще се вземе на заседание на ваксинационния щаб в понеделник.

Следващият премиер ще решава какво да се случи с щаба. Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е огромно постижение при ниския индекс на строгост на мерките у нас, каза министърът в оставка.

България е безрискова зона за туристите. Затова сме написали правила как се влиза у нас, посочи Ангелов и добави, че очакваме скоро регламент за цифрови сертификати. Той припомни, че институтът "Роберт Кох" е извадил страната ни от списъка с високорискови държави.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, каза директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо. От последните три вида на вируса няма засечени у нас, но те вече са внесени в съседни на България държави.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група, обясни шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Тя би била с ваксината на "Пфайзер". Компанията започна първа да изследва преперата си върху тази възрастова група.

Проучвания текат и върху препрата на "Модерна". Ако от там подадат документи за оценка към ЕМА през следващите седмици, тя може да получи разрешение за приложение при децата над 12 години през юли, каза Кирилов.

Ангелов отчете, че вече са издадени 96 000 електронни рецепти. Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията.