София е на пето място сред най-ниски цени на тока за домакинствата за април в Европа. Това показва проучване на проучване на VaasaETT, Energie-Control Аustria и унгарския орган за регулиране на енергетиката и комуналните услуги.

Най-скъп е токът в Берлин - 33,77 евроцента за киловатчас, в Копенхаген – 30,53, и в Лондон – 24,99. Най-малко плащат домакинствата в Киев – 4,98 евроцента, следват Белград, Будапеща, Подгорица и след тях е София – с 11,70 евроцента. Средната цена на тока за 27-те страни в ЕС е 18,97 евроцента, а за Европа - 18,01. Прави се разграничението, че цените на електроенергията за домакинствата в Централна и Източна Европа са по-ниски, с изключение на Прага и Варшава, където са над средноевропейските.

Значително се променя картината, когато цената на тока е изчислена през покупателната способност на населението. Пренареждането поставя с най-ниска цена на тока домакинствата в Осло, Амстердам, Хелзинки и Берн. А най-високи сметки плащат във Варшава, Прага, Берлин, Будапеща, Лисабон, Мадрид. В този случай София е на 11-о място в класацията с цена през покупателната способност от 22 евроцента на киловатчас. След нея са Лондон, Загреб, Вилнюс, Атина, Рига, дори Виена, Париж и Брюксел.

Направен е и анализ на структурата на цените на тока според производствени разходи, такси, дистрибуцията и ДДС.

За София производствените разходи са 61% от цената, за дистрибуцията отиват 22 на сто, дадени са 0% енергийни такси и 17% дял на ДДС. Плащането от българите на такса “задължения към обществото” не е отчетено като енергиен данък, тъй като е включена в цената на тока. Освен София с нула такси е и Будапеща. В останалите страни в Европа те са от 1 до 40%.

В тези разбивки на цените се виждат и случаи като Копенхаген, където делът на производствените разходи е едва 22% в цената, докато данъците са 40% - около три пъти повече от средното за Европа. Ако се включи и ДДС, процентът на облагане става 60.

Подобна е ситуацията в Берлин, където енергийният данък е 36% от цената на тока за крайния потребител. Тези налози са свързани с отказа на Германия от атомна енергия и въглища.

Интересна е структурата на цената в Амстердам, където от януари 2020 г. битов потребител не само че има нулев енергиен данък, но и му възстановяват пари. Целта е да насърчават потребителите към електрификация и пренасочване от газово отопление и уреди към електрически.