Да бъде отложено обединението на българския пазар за ток с европейските през Гърция и Италия от месец май за последното тримесечие на годината. Това поиска бизнесът с писмо на  Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) до министрите на енергетиката и икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов, председателя на КЕВР Иван Иванов и шефа на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. 

"Според последната публично достъпна информация, първото пазарно обединение на пазар „Ден-напред“ на граница България-Гърция е планирано за средата на май 2021 г. Важно е да се отбележи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа. С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободния пазар в България, въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането", се казва в писмото.

По тази причина работодателите настояват за преразглеждане на планирания стартов срок и за неговото отлагане за последните три месеца на 2021 г., когато се очаква да бъде реализирано пазарното обединение на българо-румънска граница, което е с най-голямо национално значение за българската енергетика и индустрия, тъй като чрез него България ще има достъп до 6 други пазарни зони с по-ниски ценови равнища от тези на българския пазар на електроенергия.

Сред  мотивите за искането са множеството фактори с натрупване, които оказват влияние на цените на електроенергията в посока нагоре. Те са повишеното търсене на електроенергия, заради излизане на всички стопански потребители, рекордно високите цени на въглеродните емисии, плановият годишен ремонт на АЕЦ "Козлодуй", предстоящото ново ценово решение на енергийния регулатор от 1 юли, както и обстоятелството, че ние сме единствения пазар в ЕС, чийто потребители плащат фиксирана добавка за дългосрочни договори.

Въпреки че преносният капацитет между България-Гърция няма да се повишава след пазарното обединение, при предстоящото  разпределение търговският обмен между двете страни многократно ще се увеличи, тъй като до момента той се използва ограничено от търговските участници, поради по-ниските ценови нива на българския пазар през повечето интервали на доставка.
Асоциацията смята, че в  сегашната обстановка  националният интерес  е съсредоточаване на всички усилия към процеса по обединение на пазарите „Ден-напред“ на българо-румънска граница, което реално ще доведе до сериозно повишаване на ефективността, ликвидността и конкуренцията на пазара на електроенергия. Едва след неговата реализация следва да се пристъпи към последваща интеграция на националния пазар с този на Гърция и Италия.С възприемане на тази последователност ще се избегнат евентуални пазарни сътресения и допълнително повишаване на цената на електроенергията на едро в България, се казва в писмото.  То завършва с уверение, че бизнесът подкрепя по принцип обединението на южна граница, но то трябва да се извърши по най-добрия начин и в правилния момент.