Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести".

Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата седмица ще бъдат разпратени на фирмите от туристическия бранш и на чуждестранните посолства в страната. Протоколите ще бъдат преведени и на английски и руски език.

Здравният министър Йелена Боровинич-Бойович съобщи, че са се постарали да опростят протоколите. Тя добави, че на туристите ще бъде обяснено какво да предприемат, ако почувстват симптоми на КОВИД-19 по време на престоя си, като потвърди, че ако се наложи да бъдат хоспитализирани, лечението им ще бъде поето от държавата.

Ако за завръщането на чуждестранните туристи в родината им е необходим PCR тест, те ще могат да го направят по два начина - безплатно в лабораториите на Института за обществено здраве или срещу заплащане в частни лаборатории, съобщи Боровинич-Бойович.

Тя каза, че всички хотелиери ще бъдат длъжни да предвидят 10 процента от капацитета си за евентуални случаи на заболели от COVID-19.