Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Проф. Несрин Йозьорен очаква в Турция да се пуснат 5-10 вида технологии за ваксини срещу COVID-19.

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света

Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и генетика на Босфорския университет в Истанбул.

Университетът е единственото висше учебно заведение на Турция, което три поредни години заема място в класацията на 200-те най-добри университета в света.

Екип под нейно ръководство работи по проект за създаването на лекарство и ваксина срещу коронавируса на протеинова основа.

“В нашия проект за протеинова ваксина срещу коронавируса ползваме технологията на ASC микросферите, която е различна от всички разработвани досега и е оригинална. ASC микросферите (частици) са протеини, които контролират редица процеси в организма, те са като диригента на един оркестър. Докато проучвахме проблемите по устойчивостта на имунната система на човешкия организъм срещу микробите, разкрихме ролята на микросферите. Те представляват естествена структура в клетките на живия организъм срещу микробите и използвахме това в проекта за ваксина срещу коронавируса. В същото време микросферите позволяват

съхраняването на

ваксини при стайна

температура

Разработихме сами тази технология, без да копираме от когото и да било другиго, поради което смятам, че сме изобретатели и че ще бъде пробив в борбата срещу COVID-19. Изпитанията върху животни преминаха успешно. Уверена съм, че в близките месеци ще преминем към изпитанията във фаза 1 и 2 (върху доброволци), след което ще може да предложим нашата ваксина. Предвиждаме до няколко месеца да създадем лекарство срещу коронавируса, а докъм есента и да има одобрена протеинова ваксина”, каза тя за “24 часа”. Изследователката вече има патент върху технологията. Тази технология е резултат от дългогодишната ѝ работа като генетик и онколог в областта на програмираната клетъчна смърт (апоптоза). И след като приключи работата и по препаратите за коронавирус, продължаваме със същата технология да разработваме препарат за меланома - вид кожен рак с тежка прогноза.

Личната история на професор Несрин Йозьорен е невероятна. Тя е прогонена от България, докато е на 16 години, в 9-и клас. Родена през 1974 г., Несрин е приета с отличен успех в езиковата гимназия в Силистра.

Но кампанията по насилствената смяна на имената на турците в България пречупва съдбата на отличничката. Отчаянието, което изпитва за това, че я принуждават да се отрече от името си и да приеме някакво чуждо, излива в таен дневник. Но при обиск откриват дневника ѝ. Следват разпити в полицията, в учителския съвет, порицават я пред съучениците ѝ.

“В дневника си пишех, че съм туркиня, че се чувствам такава и че не искам българско име, че трябва да бъда като ремсистите, като съветските младогвардейци, да не се огъвам, а да се съпротивявам срещу неправдите, да бъда за пример. Когато ме изправиха пред учителския съвет, поискаха да се отрека от написаното и казаха, че ако го направя, ще ме опростят. Но аз не бях направила нищо, за което да се чувствам виновна, и не се признах за виновна. И сега бих постъпила както тогава,защото смятам, че същността на човека е това, което е. Важното е да вярва, че е поел по правилния път, е категорична 47-годишната професорка.

Наказанието е най-тежкото за една отлична ученичка - изключват я от гимназията,

без право да

продължи

образованието си

другаде.

Несрин всъщност е от най-младите хора в България, които прегазва валякът на комунистическата власт.

След изключването от гимназията за нея няма друг избор, освен да се върне на село. През деня работи с родителите на нивата, а вечер вкъщи се самообразова. Заедно с родителите ѝ са едни от първите, които властите изпращат принудително със самолет във Виена заради съпротива срещу асимилаторската политика.

След като пристигат в Истанбул, Несрин успешно взема изпитите за по-горен клас и продължава в гимназията “Терджюман”, която завършва с отличие.

Следват изпити за Босфорския университет, които спечелва и които напълно променят съдбата ѝ. Отначало възнамерява да учи компютърно инженерство, но биологията надделява и завършва специалността “Молекулярна биология и генетика” втора по успех.

“Исках непременно да докажа, че мога, че

нищо не ме е

прекършило,

да оправдая надеждите на моите родители и съм щастлива, че успях. В науката е много важно да следваш по пътя,който си избрал, ако се откажеш, значи пътят е свършил”, казва тя.

Защитава докторантура в САЩ. Омъжва се. Заедно със съпруга си работят 9 години в американски университет.

В Америка се ражда синът им, който сега е студент по психология в Истанбул.

След като се завръщат в Турция, Несрин, вече като доцент в любимия си Босфорски университет, основава лабораторията “Програмирана клетъчна смърт и имунология на рака”.

“Технологията “Носител на ваксини за частици/ микросфери ASC” дава възможност за изпращане и съхраняване на ваксини до всяка точка на света, без необходимост от студена верига, т.е. позволява да се съхранява до 30 дни при стайна температура. Патентовахме нашето изобретение в САЩ, Япония, Европа и Китай. Нашето изобретение е единственото досега в Турция и в региона, притежаващо 4 международни патента в областта на биологията”, казва тя.

По думите ѝ това ще позволи на Турция да изнася ваксини в по-бедните страни - в Азия, Африка, които изпитват най-жестоките последици от липсата на достатъчно ваксини.

Работата по създаването на ваксини в Турция започна след епидемията на свинския грип. Тогава Турция не можа да осигури достатъчно ваксини. Стана ясно,че дори и да имаш много пари, пак ще трябва да си чакаш реда, че си зависим от производителя. Именно това подготви почвата, за да се оцени значението на това да притежаваш ваксина.

“И след 2015 г.започнаха да се предлагат проекти за ваксина. Епидемията от COVID усили този процес, тогава излязоха на преден план и редица биологически разработки, видя се, че има учени, които са доста напреднали. В рамките на мерките срещу COVID-19 в Турция бе създаден консорциум, оторизиран за проектите за изнамиране на лекарства и ваксина срещу коронавируса. Проектите след съответното одобрение се финансират от държавата”, казва още тя.

“Може би ще отнеме 2-3 години, за да приключим с COVID-19. Смяташе се, че ако се ваксинират 8 млн. души за 6 месеца, вирусът ще бъде победен, ще се отворят границите. Но това не е реално. Мисля, че всяка страна покрай ваксинирането трябва да ограничава и движението, да се правят тестове, карантина. Знам, че е трудно - за туризма, за икономиката, но трябва да се действа рационално. Не бива да бъдем параноици заради вирусите. Засега смятам, че добре върви работата по изнамирането на ваксините, за една година се създадоха толкова много ваксини, колкото досега не са били правени, и това се дължи на развитието на молекулните биотехнологии, които напреднаха в световен мащаб, обяснява ученият.

Според проф. Йозьорен благодарение на COVID-19 в Турция бе постигнат много сериозен напредък както по проекти за изнамирането на турска ваксина, така и за развитието на молекулярната биология.

“В Турция предстои да бъдат пуснати най-малко 5-10 вида технологии за ваксини срещу COVID-19, които са от различен тип. Едната от тях ще бъде нашата, която е протеинова. Искам да подчертая, че тя е напълно самостоятелна разработка, ние не се кооперираме с никого, нямаме такава нужда. Смятам, че не е далеч времето, когато Истанбул ще стане център на молекулярната биология, защото има потенциал за това. Лично аз мечтая да основем институт по микробиология, където да подпомагаме иновативните налудничави идеи и проекти на местни и чуждестранни учени.”

Най-четени

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

В “Малката Москва” в Поморие вече почти не се чува руска реч Масова разпродажба на имотите си по Южното  Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко. В Поморие, където има цял квартал с руснаци

Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

Вместо 80 квадрата в града, по-добре имот с двор С над 20% поскъпнаха селските имоти и крайградските къщи в района на Велико Търново за малко повече от година. Скокът е заради бума на сделките от началото на пандемията и недостатъчното предлагане. Трендът е поскъпването да продължи с по-плавни темпове - 5-8% на година, прогнозират брокери

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Всеки ден от началото на разкопките за сезона в античното селище Хераклея Синтика край петричкото с. Рупите, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински открива интересни находки. Тази сутрин е намерена златна монета на Юстиниян I Велики (527-565). Археолозите са я открили на акропола над форума. Златният тремис излязъл сред останките от жилище и това

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Бивш конституционен съдия: последиците ще са като при ядрен взрив, трябва спешно да се пише закон за справяне с последиците от US санкциите Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона за обществените поръчки, за да отказват да работят с фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” Васил Божков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

Голямото завръщане на село

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Петков увеличава надзора на ББР на поне петима

Министър Петков увеличава надзора на ББР на поне петима

Целта е министерството да си осигури контрол въпреки обжалването на уволнението на двама от членовете на съвета Промени в устава на Българската банка за развитие (ББР), с които да се увеличи броят на членовете на надзорния съвет, е направил служебният министър на икономиката Кирил Петков. В момента в надзора влизат трима души

От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

Част от данните в него ще са криптирани, ще се четат от МВР и определени служби Видимата част са регистрационния номер и екологичната група на автомобила, тя ще е различна от стандартите Евро 27 дни остават до чипирането на колите при минаването им на технически преглед. От 12 юли върху предното стъкло зад огледалото за обратно виждане ще има

Наско Сираков: Изпратиха документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Тома Неверни съм, проверяваме

Наско Сираков: Изпратиха документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Тома Неверни съм, проверяваме

Американска финансова институция е изпратила документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Гаранцията се проверява и до дни ще стане ясно дали ще се премине към финализиране на сделката, според която Наско Сираков ще прехвърли контролния пакет акции на Джоузеф Диксън. Това заяви самият Сираков

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено

Най-коментирани

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, само ако не си вършат работата

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, само ако не си вършат работата

"Ще подменям хора само и единствено, когато видя, че не си изпълняват задълженията и не следват добрите практики”, каза служебният министър на транспорта Георги Тодоров по Нова телевизия. Той коментира и освобождаването на шефа на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков, с когото се разделили по взаимно съгласие

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Когато започнахме да ремонтираме тръбата за #София на тунел “#Витиня” на автомагистрала “#Хемус”, не знаехме пред какво се изправяме. Гледайте този филм - автентичните гласове на участници в строителството и днешни проектанти на ремонта правят картината по-пълна, е написал в свой пост във фейсбук бившият зам.-регионален министър Николай Нанков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

Първите девет инвестиционни тръста за публична инфраструктура (REIT) ще започнат да се търгуват на 21 юни, според съобщения на уебсайтовете на двете китайски борси от вторник. Пет тръста ще дебютират на Шанхайската фондова борса, а други четири – в Шънджън. Те са събрали общо над 30 милиарда юана (4,68 милиарда долара), показват още данните

Стотици фирми подали заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

Стотици фирми подали заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г. В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”. Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията. Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България

Над 60% от дружествата и едноличните търговци вече обявиха доходите си

Над 60% от дружествата и едноличните търговци вече обявиха доходите си

Над 60 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП 14 дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 63 000

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия, сподели мнението си изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”. Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията. Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия, сподели мнението си изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър

Плащанията на “Автомагистрали” няма да се спират (Обзор)

Плащанията на “Автомагистрали” няма да се спират (Обзор)

В края на работния ден министър Комитова се разбра с директора на дружеството Часове по-рано тя написа на банките да не превеждат пари Служебната регионална министърка Виолета Комитова се срещна в края на работния ден във вторник с изпълнителния директор на “Автомагистрали” Стоян Беличев и се разбраха плащанията от страна на дружеството да не се

През май поскъпването е с 0,1%, но годишната инфлация стигна 2,5% (графика)

През май поскъпването е с 0,1%, но годишната инфлация стигна 2,5% (графика)

Засега тенденцията при горивата е към успокояване на цените Месечната инфлация през май е 0,1%, но годишната - за май спрямо миналия май, вече достигна 2,5%, което е най-високият показател от пролетта на миналата година насам, показват данните на НСИ, публикувани във вторник. На месечна база нарастването на индекса на цените не е еднозначно - по

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено

Кръстиха астероид на млада българска изследователка

Кръстиха астероид на млада българска изследователка

Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската изследователка Росита Кокотанекова на астероид от астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, съобщи Международният астрономически институт в новото издание на бюлетина си, съобщава БТА.  Международният астрономически институт отговаря за даването на названия

Регионалната министърка и шефът на "Автомагистрали" се срещнаха и се разбраха - плащанията продължават

Регионалната министърка и шефът на "Автомагистрали" се срещнаха и се разбраха - плащанията продължават

В края на работния ден във вторник Виолета Комитова се срещна с изпълнителния директор на „Автомагистрали“ЕАД по негова молба, съобщиха от МРРБ.  На срещата бяха обсъдени въпроси относно дейността на дружеството и смяната на ръководството му. Министър Комитова увери, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок

Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове

Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща, проведена днес на „Дондуков“ 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в