Комисията за финансов надзор се самосезира и възложи проверка на дейността на публичното дружество „Градус“ АД за  спазване на приложимото специално законодателство от момента на придобиване на статут на публично дружество. Това съобщават от регулатора.

В случай че в КФН постъпи допълнителна информация, сведения и/или документи, които имат отношение към извършваната проверка, те ще бъдат анализирани, а резултатите от анализа ще бъдат приобщени към проверката, пишат оттам.

Комисията извършва регулярни текущи проверки на постъпващата финансово-отчетна информация от страна на всички публични дружества, чиито ценни книжа са допуснати до търговия на регулиран пазар, в това число и на „Градус“ АД. За периода, през който дружеството е публично от 2018 г. до настоящия момент, не са установени нарушения на законодателството, което се отнася до дейността на публичните дружества. Извършваната дейност от „Градус“ АД и неговите дъщерни компании до придобиване на публичен статут не подлежи на надзор от КФН, се казва в съобщението на КФН.

Оттам съобщават, че от август 2018 г. до края на април 2021 г. общо изтъргуваният обем акции от капитала на дружеството е 10 147 628 броя, при най-ниска цена 1,35 лв. и най-висока цена 1,85 лв. Балансовата стойност на една акция на „Градус“ АД към 31.03.2021 г. е 1,30 лв. Цената на една акция на същата компания при затварянето на пазара на 5 май 2021 г. е 1,56 лв., а към - 7 май 2021 г. - е на ниво от около 1.45 лв., т.е. налице е спад от 6,4 %. "Горното не дава основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на „Българска фондова борса“ АД", заключават от КФН.