Бившата депутатка от БСП Надя Клисурска-Жекова ще е зам.-министър по труда и социалната политика.

В 44-ото народно събрание тя бе сочена за червеното острие по социални теми и активно защитаваше законопроектите на левицата за задължително преизчисление на пенсиите, за данъчни преференции за младите семейства, за адекватна подкрепа за майките и децата, за въвеждане на механизми, които да определят по-нормални доходи на българските работници, за навременни социално-икономически мерки за всички засегнати – работещи, самоосигуряващи се, майки, безработни, свързани с COVID-19, за по-добро законодателство за хората с увреждания и адекватност по отношение на стандартите в социалните услуги.

Клисурска бе един от най-отявлените критици на реформите в Кодекса на труда, с които се увеличи извънредният труд на 300 часа, а сумираното работно време на 12 месеца. Като малка своя победа тя отчита предложението децата сираци, които нямат право на наследствена пенсия, да получават помощ от държавата, независимо от доходен критерий. Настояваше ставката нощен труд да стане част от трудовото законодателство и да бъде около 35% от уговореното възнаграждение, а не както е в момента, регламентирана в Наредба, за да зависи само от волята на изпълнителната власт.

Надя Клисурска е завършила "Български език и история" в ПУ "П. Хилендарски" и "Право" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Има специализация по "Политически мениджмънт" в БУП - НБУ, специализация в Европейския институт по публична администрация Маастрихт - Холандия по стратегическо планиране и управление на местното самоуправление, международен сертификат EBS-L по лидерство и мениджмънт на организациите. Има повече от 23 години професионален опит в областта на управлението на човешките ресурси, местното самоуправление, правото, политиката.

Иван Кръстев
Иван Кръстев

Като втори зам.-министър в социалното министерство влиза и още един червен кадър – Иван Кръстев, който бе кандидат за евродепутат през 2019 г. Той е бил зам.-министър на образованието в кабинета „Орешарски“. От 2006 г. работи в системата на социалното министерство, като е минал през всички нива на държавната администрация. От 2011 до 2013 г. е бил главен директор в Агенцията по заетостта. По образование е магистър по международни отношения от СУ и по финанси от УНСС.

Имената на Клисурска и Кръстев се появиха на сайта на социалното министерство тази вечер. От досегашните зам.-социални министри поста си запазва Лазар Лазаров.

Друг бивш депутат от БСП – доц. Пламен Славов, става пък зам.-министър на културата. Той бе част от червената група в 38-ото, 40-ото и 42-рото народно събрание. В различните мандати е бил член на парламентарните комисии по образованието и науката и по правата на човека и вероизповеданията. Председателствал е комисията по вероизповеданията и парламентарна етика.

Пламен Славов
Пламен Славов

Завършил е история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 2005 г. е преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Славов бе заместник-кмет на Карлово с ресор образование, култура и социални дейности, председател на Общинския съвет, както и общински съветник в няколко мандата.