Прогнозата на “Булгаргаз” за юли е за 44,72 лв. за мегаватчас

Има дефицит заради рестарта на икономиката и това качва стойността му

Пик в цената на газа от година и половина насам може да има през юли, ако бъде одобрена прогнозната на “Булгаргаз”.

Във вторник газовото дружество обяви, че очаква 44,72 лв. на мегаватчас. Така цената минава стойността от първото тримесечие на 2020 г., преди договорът с “Газпром” да бъде променен и да се обяви историческото поевтиняване с 40% от 1 април. Тогава мегаватчас струваше 44,04 лв.

Спрямо драстичното поевтиняване тогава, когато стойността падна на 25,20 лв. за мегаватчас, сегашната прогноза за увеличение от 1 юли е със 77,46% нагоре.

От “Булгаргаз” казаха още, че са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране и прогнозна цена за юни и тя е 42,74 лв. за мегаватчас, което пък е увеличение с 13 на сто спрямо май. Първоначалната прогноза на газовата компания, която беше оповестена на 10 април, за юнската цена беше доста по-ниска - едва 35,74 лв.

Всъщност увеличението на газа започна от януари, като се определяше най-вече от котировките на европейските газови хъбове, чиято тежест в цената на горивото е 70%, останалите 30 на сто във формулата са стойностите на алтернативните на петрола горива - мазут и газьол с различно съдържание на сяра.

Анализатори на пазара на природен газ коментират, че февруари, март и април са били хладни, дори студени месеци, в които търсенето е растяло. И в момента има дефицит заради голямото потребление в Китай и заради постепенното възстановяване на икономиките по света от кризата, породена от пандемията.

Обикновено през пролетта и лятото цената на газа тръгва надолу, тъй като потреблението се свива. През юли миналата година природният газ за регулирания пазар беше с цена 19,10 лв. за мегаватчас и причината за пиковите ниски стойности беше излишъкът по пазарите в разгара на първата вълна на пандемията от COVID-19.

Рестартирането на производството вдига търсенето на природен газ и пазарните цени са към 26,30 евро в момента, тоест над 52 лв.

“Булгаргаз” продава на регулирания пазар на 33,71 лв., а цената на газа на борсата у нас е към 24-25 евро. По-ниските нива са възможни заради миксирането на доставките от Русия и Азербайджан.

Извън пределите на държавата ни има износ към Румъния. Възможностите за продажби към Гърция са ограничени, защото капацитетът на тръбата към южната ни съседка е резервиран от “Газпром”.

Според наблюдатели на пазарите трендът на цените на природния газ нагоре ще продължи и през следващите месеци. В съобщението си за прогнозата за юли “Булгаргаз” съобщава, че цената отразява развитието на европейските пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива към 11 май 2021 г.

Окончателно предложение за цената за юли ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР в първия ден на месеца, отчитайки котировките към 30 юни 2021 г.