За първите 4 месеца на 2021 г. има троен ръст на сделките с жилища спрямо миналата година и двоен спрямо 2019-а

През първите четири месеца на 2021 г. в столицата има три пъти повече сделки с жилища в сравнение с януари-април 2020 г. Въпреки че сравнението обхваща почти два месеца от м.г. с много малко сделки заради започналото извънредно положение, сравнението със същия период на 2019 г. също сочи увеличение на сделките, но само два пъти, съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на най-голямата имотна агенция в страната - “Адрес”.

Цените също продължават да вървят нагоре. В столицата през първите четири месеца на тази година средният ръст на годишна база е 5,93%, но в “Лозенец” е 7,99%, в “Яворов” е 7,32%, а в “Иван Вазов” - 7,4%.

В Бургас цените се движат нагоре с 4,3%, в Пловдив - с 2,83%. Във Варна обаче се наблюдава спад от 3,2% и според Тенекеджиева той се дължи на интересно обстоятелство. “Изградената напоследък инфраструктура в морската столица позволява на все повече хора да си купуват жилища в близките курорти, а те по принцип са по-евтини, отколкото в централните части и това влияе върху средните стойности на сделките, които падат”, обясни тя. Ръстът на цените на жилищата в столицата и другите големи градове е между 2 и 6%, само във Варна има спад.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Ръстът на цените на жилищата в столицата и другите големи градове е между 2 и 6%, само във Варна има спад. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Нерешените проблеми с паркирането в големите градове, където е най-активният пазар на жилища, вече водят до това паркоместата и особено гаражите да поскъпват повече дори от жилищата, каза шефката на “Адрес”. В столицата един гараж спокойно може да се продаде за 30 хиляди евро, а паркомясто - за 20 хиляди евро. С тези пари може да се купи малък ваканционен имот на морето и дори едностаен в по-периферните части на голям областен град.

“Имаме случаи на хора, особено в новоизграждащи се райони като “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” или другаде, на които предприемачите правят отстъпки в цената при купуване на апартамента, но изобщо не са склонни да се пазарят за цената на паркомястото или гаража. Или пък, ако съседи видят, че гараж не се използва, започват да се обаждат на собственика през ден с предложения да им го продаде”, каза шефката на “Адрес”.

Според нея сегашният оживен пазар на жилища се дължи на няколко фактора. Специално в столицата има доста ръст на заплатите, във всеки случай по-голям, отколкото на самите жилища. През периода 2018-2020 г. средната заплата в София е нараснала с 22% при 13-процентен ръст на цените на жилищата.

Другият силен фактор са ниските лихви по ипотечните кредити, които у нас продължават да намаляват дори в последните месеци и вече масово са под 3%, най-често между 2,6 и 2,9%.

“В САЩ е започнал процес на покачване на средната лихва по ипотеките, но поне засега Европейската централна банка не дава сигнали за такова нещо в еврозоната. Според мен настоящата ситуация ще продължи поне още една година. Дори да се случи лихвите в ЕС да тръгнат нагоре, у нас такъв сценарий ще отнеме повече време, макар че със сигурност това би довело до по-предпазливо поведение от страна на купувачите”, каза тя.

В момента покупките на жилище с кредит представляват поне половината от всичките, като в повечето случаи банката покрива между 50 и 80% от стойността на жилището.

“Изчисленията ни показват, че месечната вноска по ипотечен кредит за двустаен апартамент в “Манастирски ливади” представлява малко над 20% от общите доходи на домакинство с двама работещи. В дадения случай разглеждаме апартамент на стойност 120 хиляди евро, 20% самоучастие на купувачите и срок 25 години. Изборът “наем или заем” има сравнително сходни показатели - вноската по кредита е 450 евро, а месечният наем - 400 евро”, каза Тенекеджиева.