85 на сто препоръчват да се шофира в придружител в първите седмици след получаване на книжка

Близо 30% от младите шофьори признават, че пишат и четат съобщения на мобилните си телефони, докато шофират. Тези данни от проучване сред близо 1200 шофьори на възраст до 26 г. съобщи д-р Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ на финалния етап на състезанието „Най-добър млад шофьор на България“.

85% от анкетираните биха препоръчали да се шофира с придружител в първите седмици след взимане на шофьорска книжка, а близо 50 на сто казват, че се чувстват готови да окажат първа помощ на пострадали при катастрофа.

Сигнал за промяна в поведението на младите е, че 67% от анкетираните следят дали всички пътници са поставили обезопасителните си колани, в това число и пътуващите на задните седалки. 100 живота на година в България могат да бъдат спасени, ако водачите и пътниците винаги поставят обезопасителните си колани.

“Заедно с положителните наблюдения има и някои много притеснителни. Например 1/4 от анкетираните казват, че имат приятели, които шофират под влиянието на алкохол или наркотични вещества. Тази цифра е плашещо голяма и заедно с останалите партньори и институции трябва да намерим формата за привличане на допълнително внимание и към този факт”, каза още Марков.

В анкетата е бил включен и провокативен въпрос - дали младите водачи считат, че трябва да се увеличи максималната разрешена скорост. Мнозинството от 70% смята, че това не трябва да става, а 8 на сто са на мнение, че може да бъде намалена. 22% са поддръжници на нейното увеличение.

Инициативата „Най-добър млад шофьор на България“ се провежда за четвърта поредна година. Кампанията е насочена към шофьори с малко стаж (до 5 години) и на възраст между 18 и 26 години. В рамките на инициативата участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана.