Спират ги още на летището и ги изпращат в миграционни центрове, ако няма полет за връщане

Британските власти са започнали да депортират европейски граждани, които се опитват да влязат във Великобритания, за да си търсят работа, но нямат трудова виза, предупреждават неправителствени организации. Сред засегнатите има и българи.

Две пострадали испанки разкриха пред в. “Гардиън”, че са били задържани с дузина други европейци още с пристигането си на лондонското летище “Гетуик”. Паспортите им са иззети от граничните власти и тъй като не е имало полет за незабавното им връщане в Испания, са настанени в миграционен център.

“Още съм в шок. Най-лошото беше, че никой не казваше какво ще се случи с мен. Свободата ми бе отнета и не ми бе дадена възможност да получа адвокатска помощ”, споделя 25-годишна жена от Валенсия.

След като се опасява, че в центъра може да се зарази с коронавирус, ѝ е разрешено да се премести в дома на сестра си в Лондон и да остане под карантина в него до 17 май.

Тя и преди е живяла и работила във Великобритания, но няма статут за уседналост, какъвто се изисква от всички европейски граждани, за да могат да се трудят легално в страната след Брекзит.

Другият вариант е да притежават трудова виза, която трудно се получава, тъй като се изисква да имаш сключен

договор с

работодател за

поне 25 600

паунда годишна

заплата

Такова възнаграждение обаче е над полагащото се за доста професии, заемани от чужденци на Острова.

24-годишна нейна сънародничка е задържана по същия начин ден по-рано на “Гетуик”. Тя декларира, че ще си търси работа и когато намери, ще се прибере в Испания, за да кандидатства за виза. Докато е във Великобритания, ще живее при своя приятел, който работи за британското здравеопазване NHS.

Жената дори представя самолетен билет за обратно връщане, но и това не помага. Задържана е в стая на летището, където изчаква близо денонощие, за да бъде качена на следващ полет за родината.

Според договорените между Лондон и Брюксел правила за движение след Брекзит европейските граждани може да влизат във Великобритания безвизово за до 6 месеца с цел туризъм, гостуване или участия в срещи и конференции.

В момента тази възможност обаче им е отнета заради коронавирусните ограничения, тъй като се разрешават само неотложни пътувания като работа, лечение, участие в сватба или погребение. Съществува спор дали интервюто за работа, което често се посочва като причина за идване на Острова, е основателен мотив.

Според Люк Пайпър, имиграционен адвокат в организацията The3million, която защитава европейските граждани във Великобритания, правилата са объркващи и британските гранични власти са прекалено агресивни при спазването им.

До момента има данни, че от тях са пострадали граждани на Испания, Италия, Франция, България и Гърция, но колко общо са били депортирани от началото на годината, не се знае.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков каза пред “24 часа”, че са му известни няколко случая с наши сънародници, но вероятно са повече, тъй като пострадалите не получават възможност да се свържат с дипломатическата ни мисия. Ние очакваме незабавно да бъдем уведомени, когато български гражданин е задържан, за да може да получи необходимата помощ и съвет от консулската ни служба, да се информират своевременно роднините му в България, но това не се случва, обясни посланикът. Той призова

българските

граждани да

не тръгват за

Великобритания,

ако нямат статут

за уседналост или работна виза, дори след като международните пътувания бъдат разрешени на 17 май, тъй като коронавирусните ограничения много динамично се сменят.

Освен това полетите са намалени и често обявените за депортиране трябва да чакат с дни в миграционни центрове, за да се намери място в самолет към родината им.