Министерството на икономиката публикува списък с компаниите, които са получили общо почти 1 млрд. лв. кредити от Българската банка за развитие.

Кредити с размер над 140 млн. лв. са получили "Слънчев ден" АД, "Благоевград-БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД. Със заеми над 115 млн. лв. са "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД. С над 60 млн. лв. от банката са били финансирани "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса ойл" ЕООД.

От министерството посочват още, че до края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР. Тя ще проверява съответствието на процедурите по отпускане на кредити от банката в съответствие със специални закона за нея и устава. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв.

Проверката е станала възможна, след като министърът на икономиката Кирил Петков е сключил и договор за дарение с търговската банка, който до този момент имаше 8 акции от ББР. По този начин държавата става едноличен собственик на капитала и министърът може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

По-рано от ББР заявиха, че спазват стриктно законодателството а България и ЕС и винаги са сътрудничили на проверяващите институции, и ще го направят и при новата проверка от министерството.