Приходите от нощувки имат спад от над 2 пъти в пандемията

Хотелите по Южното Черноморие са имали по-висока заетост от тези по Северното през второто полугодие на 2020 г., което обхваща и разгара на летния сезон. Но за сметка на това по Северното Черноморие местата за настаняване имат по-висока средна печалба от нощувка, се твърди в нов доклад на консултантската компания MBL.

Хотелите в

Бургаско са

имали с 37

процентни пункта

по-висока

заетост

от средната за страната, която за второто полугодие е 25%. Сред гостите им обаче са преобладавали българските граждани и по-малко от половината от тях са отсядали в хотели с 4 или 5 звезди.

По Северното Черноморие – във Варненска и Добричка област,

60% от

отсядащите в

хотелите са

били чужденци,

като 75% от всички гости са отсядали в хотели висок клас. Среднодневната цена на стая в тези региони и оттук – средният приход от нея, са по-високи.

В София средната цена на стая е била най-високата за страната, но пък заетостта е била много по-ниска от средната, което води до по-малки приходи. Това се дължи основно на факта, че по време на пандемията много семинари, конференции, обучения и бизнес срещи се провеждаха дигитално или бяха отменени, което доведе до голям спад в деловите пътувания към страната и по-конкретно към столицата.

В края на 2020 г.

хотелиерският

бизнес у нас е

отбелязал

спад от 58%

на приходите от нощувки и над 50% отлив на туристи на годишна база. Максимална заетост е постигната през летния сезон, но тя е наполовина спрямо предходната година.

Броят на леглата в хотелите през второто полугодие е намалял с 18%, сравнено с година по-рано, защото голяма част от местата за настаняване останаха затворени по време на пандемията или изцяло прекратиха дейността си поради невъзможност да покриват разходите си. В самия разгар на летния сезон

намалението на

леглата по

морето беше още

по-голямо –

тогава около 25%

от хотелите не

отвориха

по същите причини.

Намалението на броя на нощувките през 2020 г. е доста голямо спрямо година по-рано. През 2019 г. у нас са реализирани 27 милиона нощувки, докато през 2020 – само 11 млн. Но намалението на нощувките на чужди граждани е шест пъти по-голямо, отколкото намалението на нощувките от български граждани.

Съответно и приходите от тези нощувки бележат спад – от 1,5 млрд. за 2019 г. те спадат на 654 млн. лв. за 2020 г., т.е. са били повече от два пъти по-малко.