Тази седмица акциите на технологичните компании се сринаха, смазани от високите очаквания на жадните за печалби инвеститори.

Nasdaq Composite спадна с близо 1% в началото на търговията във вторник, увеличавайки петдневната си загуба до 2,1%. Но под капака на Nasdaq се крие по-широката история на пазар, който губи малко от апетита си за риск.

Акциите на Tesla поевтиняха с цели 5% в днешната сесия и бяха най-търсените в Yahoo Finance около обяд българско време. Virgin Galactic загуби 6 %, а Apple - около 2 %.

Yahoo Finance прави бърз преглед на това, което може да е причина за преоценката на високо оценените технологични акции.

Член на Федерален комитет за операции на открития пазар ( FOMC) плаши инвеститорите за растеж

Председателят на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местер изрази загриженост относно оценките на акциите и инфлацията в ексклузивно интервю в Yahoo Finance Live.

"Моят прочит е, че по отношение на цените на акциите със сигурност има покачване и то високи. Налице е натиск за повишаване на оценките", каза Местер.

Тя също така изглеждаше отворена към възможността да остави инфлацията да се разгори - нещо, което технологичните инвеститори вероятно не искат да чуят. На практика тя повишава потенциала на FOMC може би да вдигне лихвите през 2022 г., за да се бори с инфлацията. Това често не е добър фон за инвеститорите в технологии, които предпочитат да инвестират заедно с ниските лихвени проценти.

Целта на FOMC по отношение на инфлацията е 2%.

"Да видим как инфлацията се движи нагоре до два и малко над 2 [процента] не е проблем", каза Местер в интервюто.

В този момент може би е разумно решение да започнете да инвестирате в акции. Ако сте начинаещ, помислете за използването на най-добрата платформа за търговия с акции.

Goldman се отнася реално към данъците и технологиите

Седмицата не започна добре за инвеститорите в технологични компании, тъй като на улицата широко се обсъждаше бележката на Goldman Sachs относно печалбите в тази сфера.

"Ако планът на Байдън за корпоративния данък бъде изцяло приет, очакваните печалби на FAAMG [Facebook, Apple, Amazon, Microsoft и Google] 2022 ще намалеят с около 9% спрямо очакванията", заяви главният стратег по акциите на Goldman Sachs в САЩ Дейвид Костин.

Администрацията на Байдън се стреми да повиши ставката на корпоративния данък до 28% от 21% по времето на Тръмп.

Той също така се готви да увеличи данъка върху капиталовите печалби на най-богатите американци до 43,4%, включително допълнителен данък, който да подпомогне финансирането на инфраструктурни инвестиции. Сегашният данък върху капиталовите печалби е с най-висока ставка от 23,8 %, която е в сила от 1 януари 2013 г. Костин добави, че акциите на FAAMG също са уязвими от всяко увеличение на данъка.

"Ако това се случи през 2022 г., инвеститорите, подлежащи на по-високата ставка, могат да изберат да реализират част от значителните си капиталови печалби през 2021 г. при по-ниската текуща данъчна ставка. Акциите на FAAMG са поскъпнали с 5 трилиона долара през последните 5 години, което представлява 29% от увеличението на пазарната капитализация на S&P 500 през този период", каза Костин.

Разбивка на технологичните акции на графиките

Слабостта на технологичните акции през последните пет сесии предизвика сривове на графиките, отбелязват наблюдателите на Уолстрийт. С други думи, биковете на технологичните акции губят битката в настроенията с мечките и в момента не е ясно какво ще измести разказа обратно.

"Въпреки че Nasdaq (и широкият технологичен ETF XLK) не бяха засегнати толкова силно, колкото акциите на чиповете вчера, те все пак отбелязаха значителна слабост. Nasdaq затвори ТОЧНО на собствената си 100-дневна пълзяща средна. Тази линия беше още по-добро ниво на подкрепа за Nasdaq... отскачайки от нея още четири пъти от септември миналата година. Ето защо, ако той пробие под тази линия по някакъв значителен начин... както изглежда, че ще направи въз основа на мястото, където се търгува в момента... това ще вдигне голям жълт флаг на индекса", казва главният пазарен стратег на Miller Tabak Мат Малей.

Малей посочва, че широко следеният VanEck Vectors Semiconductor ETF падна под 100-дневната си пълзяща средна в понеделник, което е негативно развитие за трейдърите на импулси в технологичния сектор.