Във видео във фейсбук Мая Манолова поиска оставката му заради небостъргача и презастрояването на Черноморието и София

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов е преместен на друга позиция по негово желание, съобщиха официално от МРРБ. Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова му благодарила за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК. Несторов остава в системата на МРРБ, но не се посочва на какъв пост.

Напускането му идва само няколко дни след решението на Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд, че може да продължи дocтpoявaнeтo нa нeбocтъpгaчa “Злaтeн вeк” в столичния квартал “Лoзeнeц”. Работата по сградата бе спряна със заповед на ДНСК, докато Несторов бе шеф на строителния контрол.

Оттеглянето му от поста съвпада и с искания на “Изправи се! Мутри вън!”. Преди дни във фейсбук съпредседателката на коалицията Мая Манолова заяви, че Несторов има сериозен принос за “изграждането на това безобразие”, както и в случая с Алепу и като цяло за презастрояването по Черноморието и в София.

“Отговорността за този строеж е на депутатите от ГЕРБ заради законодателството им, на премиера Борисов, на бившия регионален министър Петя Аврамова, на столичния кмет Фандъкова”, коментира Манолова пред спрения строеж. Във видеото участва и Никола Вапцаров от инициативен комитет “Лозенец”, който казва, че разрешителното за строеж е изтекло още през 2017 г. Според ВАС обаче разрешението за строеж на “Златен век” е валидно до 2028 г.

“Нито веднъж ДНСК не издаде акт за спиране на строителството заради изтеклото разрешително. Издаденият акт за временно спиране на строителството беше предварително обречен на неуспех в съда”, посочва Вапцаров. Включва се и Войслав Тодоров от инициативния комитет, който твърди, че сградата трябва да бъде обявена за незаконно строителство, което не може да е продължено. “На това място е позволено да се строи до 9 етажа, но в момента са построени 19 и се очаква сградата да достигне до 34 етажа”, коментира той.

Според отлично информирани източници в сряда Несторов е бил извикан в кабинета на служебната министърка Комитова. Тя му обяснила, че се притеснява от реакцията на Мая Манолова по повод развитието на казуса със “Златен век”. Причина за притеснението на министърката било писмо от фирмата за строителен надзор на инвеститора “Артекс”, получено в ДНСК предния ден. С него строителният контрол се уведомява, че работата по “Златен век” се възстановява след решението на съда.

Несторов обяснил на Комитова, че няма друго законово действие, с което строежът да бъде спрян пак. Нова заповед на ДНСК за спиране можела да доведе до дело за неустойка от милиони по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, посочват юристи. Малко след разговора Несторов подал молба за връщане на старата си позиция в дирекцията по геодезия.

“24 часа” опита да се свърже с Манолова и Несторов, но до редакционното приключване на броя те не вдигнаха телефоните си.