Трима нови заместник-директори са назначени в Агенция “Митници”, съобщиха от приходното ведомство. Това са Лъчезар Кръстев, Павел Геренски и Румен Данев. От длъжностите им са освободени досегашните двама заместник-директори Борислав Борисов и Георги Александров.

Справка в архивите показва, че и тримата нови началници са бивши митничари, като Кръстев и Данев се били зам.-директори по времето на правителството “Орешарски”.

Любопитен бе случаят с Данев тогава. Той остана на поста си само 27 дни. Назначен бе на 8 януари 2014 г. и отстранен на 5 февруари. Уволнението му бе коментирано от премиера Пламен Орешарски с думите, че до него е достигнала “неприятна информация” за Данев. Орешарски обаче отклони въпросите на журналистите каква е тази информация и ги посъветва да питат началниците на Данев.

Сега Румен Данев е назначен с ресор митническо разузнаване и разследване и правна дейност. Работил е в районния съд в Костинброд и като юрисконсулт. Служба в митниците започва през 1995 г. От 2000 до 2009 г. е шеф на дирекция “Митническо разузнаване и разследване”. След напускане на митническата администрация е заемал различни юридически длъжности.

Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Кръстев стана зам.-шеф на митниците в края на 2013 г. Има висше икономическо образование от Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов. Работи в митниците от 1991 до 2014 г., като заема различни позиции като началник-отдел, началник на митнически бюра “Обеля” и “София-изток”. След напускане на митническата администрация е работил в областта на спедицията и логистиката.

Третият зам.-шеф на митниците - Павел Геренски, преди дни бе върнат от съда като шеф на митницата в Пловдив с решение на Върховния административен съд. Делото за освобождаването му от длъжност продължи три години, след като през 2018 г. бе отстранен, защото срещу него се води дисциплинарно производство, но не бе обявено официално за какво е то.

Геренски има над 20-годишен стаж в митниците на различни позиции, включително началник-отдел и заместник-началник на митница. Ръководил е митница “Кулата” и митница “Пловдив”. Инженер по електроника и автоматика, има и следдипломна квалификация по международни икономически отношения и митническа политика в УНСС. Сега ще отговаря за акцизната дейност и методология и информационните системи.

Лъчезар Кръстев
Лъчезар Кръстев
Павел Геренски
Павел Геренски