Представители на "Гранична полиция" и НАП ще работят съвместно с Агенция "Митници" в пристанището на "Лукойл" в "Росенец", за да се събере "пълна информация" за дейността му. Това казва министърът на финансите Асен Василев в интервю за "Свободна Европа".  Обяви, че в момента текат проверки на измервателните уреди, събира се оперативна информация и до 1-2 седмици очаква да има детайлна картина.

"Лукойл" има 35-годишна концесия върху нефтения терминал на пристанището, дадена при първия кабинет "Борисов" през 2011 г.

НАП в момента извършвала проверка за плащания от "Лукойл" корпоративен данък през годините. Ставало въпрос за т. нар. трансферно ценообразуване - сделки, при които стока се купува в чужбина, а се ползва в друга страна, където тя е призната за разход. Целта на проверката е да установи дали в случая покупката е на пазарна цена или на по-висока, при което облекчението е по-голямо и на практика печалба не остава в страната на ползване. С това се е заела дирекция "Големи данъкоплатци" в НАП.

"Проблемът със закона е, че информация за обороти, наложени глоби и др. представляват данъчна тайна. Колегите търсят начин да дадат информация в момента, но проблемът е, че точно най-интересната информация по закон НАП няма как да предоставят", каза Василев по повод защо финансовото министерство още не е предоставило информация за ревизионните актове на дружеството от 2016 и 2017 г. Допълни, че за да не се спази данъчната тайна, трябва да има решение на съда, че в дела с голям обществен интерес това е допустимо или пък може парламентът да приеме аналогичен текст.