Цените за достъп и пренос през електропреносната мрежа средно се увеличават с 10,51 на сто. Тези изчисления на експертите им съобщи председателят на “Изправи се.БГ” Мая Манолова по време на онлайн общественото обсъждане за цените на тока за регулирания пазар.

Тя оповести и доходите на изпълнителния диретор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, които според декларацията му на сайта на КОНПИ били 181 000 лв. за година, което правело по 15 000 лв. на месец, пресметна Манолова. Тя не е съгласна увеличението на цените за достъп и пренос да са за вдигане на заплатите.

Пламен Младеновски от КЕВР, който оглавява работната група за определяне на цените от 1 юли, отговори, че не знае колко взема шефът на ЕСО, но в ЕСО работели стотици енергетици, а увеличението на заплатите им следвало тентенцията в цялата страна.

В общественото обсъждане на цените на тока и парното от 1 юли участват само омбудсманът Диана Ковачева и Мая Манолова от “Изправи се.БГ”. Никоя друга обществена организация или сдружение на потребителите не прояви интерес към обсъждането на новите цени. И двете бяха против поскъпването парното.

Омбудсманът Ковачева заяви, че е категорично против увеличението на цената на тока - за ЧЕЗ - с над 4 на сто, за ЕВН и “Енерго-Про” с над 2 на сто. Не било ясно как се изпълняват показателите за качество, както и инвестициите, които имат дял в определяне на цените.

Младеновски отговори, че при неизпълнение на качеството ще се обезщетяват потребителите в района, където са пропуските, а не цялата лицензионна територия.