Правителството на Чехия обяви, че ще отвори от 21 юни границите на страната за граждани от още страни членки на ЕС и за сърбите, предадоха световните агенции.

Пътниците ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, или доказателство за ваксинация, или документ за прекарана коронавирусна зараза, за да преминат границата. Сходни разпоредби вече са в сила за гражданите на Германия, Австрия, Хърватия, Полша, Словакия, Словения и Унгария. На онези, които се налага да пътуват до Чехия, но са получили само една ваксинационна доза, ще бъде разрешен достъп 22 дни след инжектирането й, предава БТА.

Правителството освен това увеличи броя на присъстващите на културни събития, на 1000 души на закрито и на 2000 души на открито. На учениците и на преподавателите бе разрешено да не носят маски в повечето райони на страната.

Чехия се възстановява от коронавирусната криза и броят на новозаразените намаля. Сега е той е под 500 души дневно от седмица насам.

Магазините, ресторантите, кината и театрите отвориха врати преди няколко седмици, но рестрикциите, като например носенето на маски, са все още в сила.

Туризмът в Чехия пострада тежко от коронавирусната пандемия и броят на чуждестранните гости спадна през 2020 г. с почти 75 процента в сравнение с 2019 г.