Консорциум „Кейнап БГ“, в който са „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл“ – клон България КЧТ и „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“, ще строи газовата връзка със Сърбия. Той е класиран на първо място от комисията на „Булгартрансгаз“.

Ценовата му оферта е 136 804 865,99 лева без ДДС. Консорциумът е получил 97,79 точки, най-много от допуснатите до втория кръг шест консорциума и фирми.

Да припомним, че процедурата е от инвестиционното, доставка на необходимите материали и оборудване, до изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България – Сърбия на българска територия. Тя е с дължина 62 км, а индикативната стойност е 143 559 450 лв. без ДДС.

Компанията „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“ е регистрирана в Канада, сочат данните от Търговския регистър. Като действителен собственик е посочена „Конкорд Финанс“, със седалище в Люксембург.

На второ място е класирано сдружението "Интернешънал газ", в което са "Главболгарстрой" и дъщерната му компания “Главболгарстрой интернешънал”. Строителната фирма спечели двете компресорните станции по "Балкански поток" в партньорство с “Ферощал”, има опит в обновяване на станции, както и при строителство на газопроводи. Консорциумът предложи да построи газопровода за 139 777 777,77 лв. Комплексната оценка на техническото и ценово предложение е 97,14 точки.

„АйБиЕс – Интергаз“ , който даде най-ниска цена от 129 798 657,54 лева, е трети в класацията. Той е съдружие между българската "Глобал Кънстръкшън" и литовските ЗАО "Алвора" и "Алвора" ООД. "Глобал Кънстръкшън" участва, заедно с "Джи Пи Груп", в строителството на тунел "Железница", кандидат е и в търга за построяването на последните 16,5 км на магистрала "Европа". Литовският парньор е фирма, създадена през 1993 г., с изпълнени проекти на магистрални газопроводи и компресорни станции. Общата оценка на предложението на този консорциум е 90 точки.

Четвърти са „ИнтерСиПиВи“, в консорциума са клонът у нас на швейцарската “Си Пи Дивелъпмънт СА – Клон България”, нейн управител е гражданин на Руската федерация,  и консорциум “Вемак” “Вемак България” и “Вемак Иншаат Тааххют Макина Санай и Ве Тиджарет Аноним Ширкети”, която е собственик на първия партньор.

Цената, която предложи той за построяването на газовата връзка е 142 989 789,69 лв. Комплексно оценката е 79,97 точки и това е доста голяма разлика между оценките на първите трима и четвъртия в класирането.

Сдружението „Евротрансгаз“, което предложи цена от 153 199 386,56 лева без ДДС, е пето в класацията. В този него са българските фирми "Европроект билдинг" и "Трейшън строй" и руската ООП "По "Трансгаз".

Шести е „ЧИС газ – Климатроник“ с 69 точки и с предложена най-висока цена - 179 256 978,08 лева без ДДС. В консорциума са румънската "ЧИС газ" и българската "Климатроник", която участва в обновяването на бившия Партиен дом. Тя се състезава в търга за компресорните станции “Нова Провадия” и "Расово". 

Има десетдневен срок за облване. Ако процедурата не бъде стопирана, то Булгаргаз ще може да сключи договор с първия в класацията.