2017 г. ББР отваря вратата за мегакредити. 2021 - всички следят за чий бизнес се отваря сега вратата

  • 0
authorАвтор: 24 часа

2017 г. ББР отваря вратата за мегакредити. 2021 - всички следят за чий бизнес се отваря сега вратата

Новата визия на властта - държавната банка да финансира средния бизнес и дори стартъпи. Трябва обаче клонова мрежа

Парите може и да обичат тишината, но у нас се води на висок тон дебат за държавната банка за развитие.

“Освети” я служебният министър на икономиката Кирил Петков, чието ведомство е принципал на този трезор. Още преди да поеме официално поста, според финансисти Петков е анализирал ситуацията в ББР, търсил е подготвени и авторитетни имена за ново ръководство.

ББР трябва да

работи в

подкрепа на

малкия и

средния бизнес,

вместо да раздава огромни кредити по над 100 млн. лв. Министърът изнесе данни за концентрация на заеми към големи фирми - на 8 от тях са отпуснати почти 1 млрд. лв. Над 140 млн. лв. са взели “Слънчев ден”, “Благоевград-БТ” и “Роудуей кънстракшън”. Със заеми от ББР за над 115 млн. лв. са “Маркет инвестмънт” (“Техномаркет”) и “Интернешънъл инвестмънтс”. С над 60 млн. лв. от банката са били финансирани “Параходство БМФ”, “Инса ойл” и “Транспект”.

(Как министърът си представя дейността на ББР, виж в карето вляво).

Петков смени одитния комитет на ББР и предложи нов надзорен съвет, който все още чака одобрение от БНБ.

Новите членове на комитета с мандат от 3 години са Драгомир Вучев, Васил Щонов и Валентин Михов. Последните двама се предложени и за членове на надзора, третият остава досегашният член Стамен Янев.

Васил Щонов има дипломи от университета на Пенсилвания в САЩ и Масачузетския технологичен институт. Бил е министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. След това отново се е върнал в частния бизнес у нас, свързан с управление на активи.

Валентин Михов е заемал ръководни позиции в различни банки в България, Австрия и Русия. От 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор в консултантската компания “МакКинзи”. Завършил е Московския институт за международни отношения и е магистър по бизнес администрация от престижното бизнес училище INSEAD.

Работил е за руската Сбербанк в Москва и Виена, но след налагането на санкциите срещу Русия за кратко е в очакване на ново поприще.

Брат му - известният икономист Илиян Михов, е ректор на INSEAD от 2013 г. Валентин Михов е основател на консултанската финансова компания Valor Advisors.

Драгомир Вучев е натрупал експертиза в консултантските услуги над 17 години за KPMG България. Участва в подготовката на изпитите на Института на дипломираните експерт- счетоводители. Има опит в работата си с бързоразвиващи се бизнеси.

Групата нови лица за ББР неофициално финансисти свързват с “Да, България” и с икономическия блок от министри. И двете групи гравитират по-скоро вдясно за разлика от по-голяма част от правителството на Румен Радев, в чийто първи и втори етаж има лица, свързани с БСП.

Смяната на надзорници в ББР веднъж пропадна, след като се оказа, че имената им са внесени в БНБ на 11 май - ден преди встъпването на служебното правителство. Министър Петков обясни избързването с това, че указът на президента за служебното правителство е подписан на 11 май и затова той решил, че то е вече действащо.

Петков поиска на одитния комитет да бъдат дадени кредитните досиета на банката за развитие, но управителният съвет отказа с мотив, че данните са банкова тайна. Това провокира БНБ да излезе с позиция, че създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни

централната

банка влезе на

целева надзорна

проверка в ББР

От години се спори как да работи държавната банка. Според едни експерти трябва да кредитира само малкия и средния бизнес. Отскоро се лансира и тезата, че приоритетно трябва да се подкрепят стартиращи фирми – т.нар. стартъпи.

Други обаче са категорични, че кредитирането единствено на малки фирми и стартъпи е най-бързата писта за фалиране на държавната банка. Такова е мнението на икономиста Владимир Каролев. Финансистът Емил Хърсев посочва, че

90% от

стартиращите

бизнеси фалират

Обективен проблем пред ББР да работи ефективно само за малки и средни фирми е и липсата на клонова мрежа. Сметките показват, че при начална инвестиция за банков клон от минимум 250 000 лева ББР трябва да инвестира около 100 млн. лв. за национално покритие. И то в силно конкурентна банкова система. Което води до опцията ББР да предоставя кредити за малкия и средния бизнес индиректно през търговските банки. И когато лихвите по кредитите бяха два и три пъти по-високи от сегашните, възможността на ББР да предостави на останалите банки по-евтин ресурс с държавна гаранция не беше за подценяване.

В момента обаче политиката на нулеви лихви от ЕЦБ

принуждава

банките да

свалят лихвите

Последните данни на БНБ към края на април показват, че средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, е 3,28%, а по тези над 1 млн. евро – 2,23 на сто. Банките могат да намират истински евтин ресурс за кредитиране, а рискът за ББР, ако се фокусира върху малки и средни предприятия и стартъпи, ще е наистина висок. Но дори той да бъде елиминиран, без държавни гаранции може да се окаже, че банката кредитира скъпо.

Защо бяха

разпалени

страстите

Финансирането от ББР може би нямаше да е тема на дневен ред, ако през последните 4 г. не бяха настъпили няколко ключови събития.

Самата банка не е толкова млада, създадена е през 1999 г. Кръстена е Насърчителна банка с идеята през нея да се провежда определена държавна политика в подкрепа на различни сектори. Тръгва със скромните 10 млн. лв., дарени от Германия специално за създаване на подобен тип банка. Минават 10 тихи години.

В края на януари 2008 г. пpaвитeлcтвoтo на Сергей Станишев при тройната коалиция приема проектозакона за създаване на Българска банка за развитие чрез трансформацията на Насърчителна банка. Следват пак няколко спокойни години, за да се стигне до 2017 г. - ключова за това, което ще последва в банката. Започва се с промяна в закона, според която принципал на ББР става Министерството на икономиката, а не на финансите, както е било до този момент. През септември 2017 г. начело на ББР застава Стоян Мавродиев, който преди това бе шеф на Комисията за финансов надзор, а преди това - депутат от ГЕРБ.

Пред ноември нова промяна в устава дава зелена светлина за финансиране на публични и публично-частни инфраструктурни проекти с национално и регионално значение. Увеличават се възможностите за пo-мaщaбнo oнлeндинг финaнcиpaнe, c кoeтo тpябвa дa бъдe cъздaдeнa пo-пoдxoдящa cpeдa зa paзвитиeтo нa мaлкитe и cpeдните пpeдпpиятия.

Преведена на по-прост език,

тази промяна

означава, че е

отворена вратата

ББР да раздава

големи кредити

Причината е съвсем проста - отпада записаният в устава лимит експозицията към един клиент или група свързани лица да не надвишава 10% от капитала на банката. Така реално максималният размер на кредита от ББР остава ограничен само от общоевропейските изисквания – до 25% от капитала, което теоретично дава възможност банката да отпуска до около 150 млн. лв. наведнъж.

Все пак е въведено изискването кредити за над 5% от капитала да минават и през предварително одобрение в Надзорния съвет.

Самият надзор тогава е сменен - излизат председателят и заместник-председателят. Това бяха съответно Атанас Кацарчев - бивш зам. финансов министър от правителството на Сакскобургготски, и Кирил Ананиев, който след години като зам. финансов министър малко преди това е избран за министър на здравеопазването. На тяхно място влизат Митко Симеонов и Велина Бурска - и двамата от Агенцията за приватизация, която бе оглавявана от Емил Караниколов, преди да стане министър на икономиката през пролетта на 2017 г. Третият член на надзора е тогавашният зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов. През миналата година Борисов стана министър на икономиката и бе сменен от Стамен Янев, който пък дълги години оглавяваше Агенцията за инвестиции.

Така тихо и полека

ББР започна

да пораства

След 2017 г. банката става все по-активна в директното кредитиране - ръстът в този сегмент е 50% само през 2018 година. Същата година ББР подписа и споразумение с Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро, 300 милиона от които са отпуснати по инициативата “16+1”. Тя предвижда Пекин да отпусне 2 милиарда евро на страни от региона, от които основният пакет, според правителството, идва за българската страна. Парите ще отиват за съвместни проекти, синдикирани заеми, както и за фондове за дялово участие, тоест - в частния сектор.

Отделно от 1999 г. до днес

българската

държава е

повишавала

капитала на

банката три пъти

През 2008 г. с 500 млн. лева като мярка на правителството на Сергей Станишев за справяне с последиците от световната икономическа криза и на два пъти през 2020 г. – със 700 млн. лева, като мярка на правителството на Бойко Борисов за създаване на гаранционни програми за подкрепа на физически и юридически лица, пострадали от COVID-19, и със 140 млн. лв. за закупуване на емисия акции – необходимо условие пред България, за да се присъедини към валутния механизъм ERM2 и банковия съюз.

Създаването на

нови дъщерни

дружества

за лизинг и

факторинг

са само част от причината за видимия ръст на ББР, другата е привличането на нови проекти и партньори. Освен финансирането, предназначено за други банки – т.нар. онлендинг финансиране, ББР се наложи като основен дистрибутор по все повече международни проекти.

Един от най-големите бе по програми по плана “Юнкер”, а вторият - по споразумение с ЕК, банката е прилагащ партньор по една от най-големите програми за безвъзмездна помощ на комисията - Механизма за свързване на Европа. Само одобрените проекти по тези две програми са за близо 800 млн. евро. Финансирането е безвъзмездно за всички одобрени проекти, а ББР го допълва с кредитиране, като минималната сума е 5 млн. евро.

ББР участва в инвестиционния фонд към инициативата “Три морета”. Акционер е във фонда клас “А” с парична вноска от 20 млн. евро в изпълнение на правителствено решение от 2 септември 2020 г.

Инвестиционният фонд трябва да осигури част от необходимото финансиране за засилване на инвестициите в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро. Подборът на проекти се извършва изцяло на пазарен принцип от Amber Fund Mana- gement Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на фонда. Набраните средства ще бъдат инвестирани в 3 целеви сектора: транспорт, енергетика, дигитални и информационни технологии. Към момента фондът е финализирал три инвестиции.

ББР кандидатства

и за прилагащ

партньор

по InvestEU

Програмата е за периода 2021 – 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от инструментите за подкрепа на растежа след кризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.

ББР започна работа по структуриране на два нови гаранционни инструмента по програмата с посредничеството на търговските банки, като се очаква ресурсът по тази линия да достигне 1,3 млрд. евро.

Ето така за последните 4 години ББР се превърна от малка в голяма. С активи за почти 3 млрд. лв. тя функционира като група, в която влизат самата банка и дъщерните дружества. А перспективата е в следващите години активите на банката да нарастват. С което вероятно и общественият интерес как и за какво се харчат парите.

Какво иска министър Кирил Петков от банката

В истинска банка за развитие, любима на малките и средните предприятия, да се превърне ББР - тази цел си е поставил служебният министър на икономиката Кирил Петков в краткия си мандат от 2 месеца. Това заяви той в интервю за “24 часа” преди седмица. Негов приоритет е Българската банка за развитие, тъй като тя е една от държавните организации, от които може да се вкара ликвидност в системата в момента, за да се помогне на бизнесите да се възстановят. Това няма как да се случи през държавния бюджет, тъй като няма актуализиран такъв, което налага лимити върху разходите.

Ето визията на Петков за дейността на ББР:

4 С ликвидните средства от ББР да се финансират част от новите помощи за бизнеса. Дни по-късно стана ясно, че държавата осигурява 2,5 млрд. лв. от гаранционните програми на ББР, Фонда на фондовете и Европейския инвестиционен фонд, за да гарантира кредити за малки и средни фирми без обезпечения.

4 Българската банка за развитие може би изпълнява несвойствени дейности за устава си, заради това се прави проверка какви средства има във финансовата институция и дали те са изразходвани по най-правилния начин.

Затова и Петков държи да получи достъп до кредитните досиета. За целта предложи смяна на членовете на надзорния съвет, а още преди те да са влезли в сила, поиска информацията да бъде дадена на одитния комитет.

4 ББР не би трябвало да се конкурира с добре работещия банков пазар при даването на големи кредити. Това беше причината да предложи промени в устава на банката, според които се налага лимит на кредитите от 5 млн. лв. извън тези за финансови институции. Така банката за развитие ще изпълнява ролята си да работи в пазарни ниши, които са между това, което една обикновена търговска банка би дала като заем, и реалната нужда на пазара, която би подпомогнала конкурентоспособността на икономиката.

4 Следваща основна цел е прозрачността. Инициираните от Петков обществени обсъждания са имали за цел да информират обществеността за това, което се случва, така че отмяната на направените от него промени в устава и вземането на тихи решения за огромни кредити да не може да се случва. Публичното изслушване е формата на комуникация, която позволява да се запази общественият интерес.

Най-четени

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

В “Малката Москва” в Поморие вече почти не се чува руска реч Масова разпродажба на имотите си по Южното  Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко. В Поморие, където има цял квартал с руснаци

Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

Вместо 80 квадрата в града, по-добре имот с двор С над 20% поскъпнаха селските имоти и крайградските къщи в района на Велико Търново за малко повече от година. Скокът е заради бума на сделките от началото на пандемията и недостатъчното предлагане. Трендът е поскъпването да продължи с по-плавни темпове - 5-8% на година, прогнозират брокери

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Всеки ден от началото на разкопките за сезона в античното селище Хераклея Синтика край петричкото с. Рупите, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински открива интересни находки. Тази сутрин е намерена златна монета на Юстиниян I Велики (527-565). Археолозите са я открили на акропола над форума. Златният тремис излязъл сред останките от жилище и това

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Бивш конституционен съдия: последиците ще са като при ядрен взрив, трябва спешно да се пише закон за справяне с последиците от US санкциите Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона за обществените поръчки, за да отказват да работят с фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” Васил Божков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

Голямото завръщане на село

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Петков увеличава надзора на ББР на поне петима

Министър Петков увеличава надзора на ББР на поне петима

Целта е министерството да си осигури контрол въпреки обжалването на уволнението на двама от членовете на съвета Промени в устава на Българската банка за развитие (ББР), с които да се увеличи броят на членовете на надзорния съвет, е направил служебният министър на икономиката Кирил Петков. В момента в надзора влизат трима души

От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

Част от данните в него ще са криптирани, ще се четат от МВР и определени служби Видимата част са регистрационния номер и екологичната група на автомобила, тя ще е различна от стандартите Евро 27 дни остават до чипирането на колите при минаването им на технически преглед. От 12 юли върху предното стъкло зад огледалото за обратно виждане ще има

Наско Сираков: Изпратиха документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Тома Неверни съм, проверяваме

Наско Сираков: Изпратиха документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Тома Неверни съм, проверяваме

Американска финансова институция е изпратила документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Гаранцията се проверява и до дни ще стане ясно дали ще се премине към финализиране на сделката, според която Наско Сираков ще прехвърли контролния пакет акции на Джоузеф Диксън. Това заяви самият Сираков

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено

Най-коментирани

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, само ако не си вършат работата

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, само ако не си вършат работата

"Ще подменям хора само и единствено, когато видя, че не си изпълняват задълженията и не следват добрите практики”, каза служебният министър на транспорта Георги Тодоров по Нова телевизия. Той коментира и освобождаването на шефа на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков, с когото се разделили по взаимно съгласие

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Когато започнахме да ремонтираме тръбата за #София на тунел “#Витиня” на автомагистрала “#Хемус”, не знаехме пред какво се изправяме. Гледайте този филм - автентичните гласове на участници в строителството и днешни проектанти на ремонта правят картината по-пълна, е написал в свой пост във фейсбук бившият зам.-регионален министър Николай Нанков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

Логистичната компания SF Airlines продължава да разширява флота си

Логистичната компания SF Airlines продължава да разширява флота си

SF Airlines, най-големият въздушен товарен превозвач в Китай, продължава да разширява флота си и в момента разполага с 66 самолета, изпълняващи курсове в рамките на цялата страна и редица международни дестинации, съобщава Радио Китай.  В началото на седмицата от авиокомпанията представиха най-новата си придобивка – широкофюзелажният товарен

В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

Първите девет инвестиционни тръста за публична инфраструктура (REIT) ще започнат да се търгуват на 21 юни, според съобщения на уебсайтовете на двете китайски борси от вторник. Пет тръста ще дебютират на Шанхайската фондова борса, а други четири – в Шънджън. Те са събрали общо над 30 милиарда юана (4,68 милиарда долара), показват още данните

Стотици фирми подали заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

Стотици фирми подали заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г. В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”. Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията. Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България

Над 60% от дружествата и едноличните търговци вече обявиха доходите си

Над 60% от дружествата и едноличните търговци вече обявиха доходите си

Над 60 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП 14 дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 63 000

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”. Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията. Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия, сподели мнението си изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър

Плащанията на “Автомагистрали” няма да се спират (Обзор)

Плащанията на “Автомагистрали” няма да се спират (Обзор)

В края на работния ден министър Комитова се разбра с директора на дружеството Часове по-рано тя написа на банките да не превеждат пари Служебната регионална министърка Виолета Комитова се срещна в края на работния ден във вторник с изпълнителния директор на “Автомагистрали” Стоян Беличев и се разбраха плащанията от страна на дружеството да не се

През май поскъпването е с 0,1%, но годишната инфлация стигна 2,5% (графика)

През май поскъпването е с 0,1%, но годишната инфлация стигна 2,5% (графика)

Засега тенденцията при горивата е към успокояване на цените Месечната инфлация през май е 0,1%, но годишната - за май спрямо миналия май, вече достигна 2,5%, което е най-високият показател от пролетта на миналата година насам, показват данните на НСИ, публикувани във вторник. На месечна база нарастването на индекса на цените не е еднозначно - по

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено

Кръстиха астероид на млада българска изследователка

Кръстиха астероид на млада българска изследователка

Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската изследователка Росита Кокотанекова на астероид от астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, съобщи Международният астрономически институт в новото издание на бюлетина си, съобщава БТА.  Международният астрономически институт отговаря за даването на названия

Регионалната министърка и шефът на "Автомагистрали" се срещнаха и се разбраха - плащанията продължават

Регионалната министърка и шефът на "Автомагистрали" се срещнаха и се разбраха - плащанията продължават

В края на работния ден във вторник Виолета Комитова се срещна с изпълнителния директор на „Автомагистрали“ЕАД по негова молба, съобщиха от МРРБ.  На срещата бяха обсъдени въпроси относно дейността на дружеството и смяната на ръководството му. Министър Комитова увери, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок

Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове

Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща, проведена днес на „Дондуков“ 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в