Форум на Николай Михайлов от “Трейс груп” e съорганизатор

Конференцията за инициативата “Три морета”, проведена във вторник в София, на която присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, е организирана от българския Институт по транспортно строителство и инфраструктура, а неин съорганизатор е бил Българският форум по транспортна инфраструктура, обясниха самите организатори.

Институтът е създаден през 2011 г. в София от преподаватели в катедра “Пътища” към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Заедно със сдружението Български форум по транспортна инфраструктура, създадено по инициатива на собственика на “Трейс груп” проф. Николай Михайлов през 2016 г., популяризират инфраструктурни проекти, преподаването на тази материя в УАСГ и се занимават с издаването на научно списание и организирането на конференции по транспортно строителство.

През 2016 г. 12 държавни глави на страните от инициативата “Три морета” подписаха в Дубровник учредителната декларация за старта на инициативата.

Във форума във вторник участваха 12 души, включително главният икономист на Българската банка за развитие (ББР) Илия Лингорски, който очерта очакваните икономически ефекти от инициативата “Три морета” върху целия регион на Източна Европа. ББР е съакционер на инвестиционния фонд, в който останалите акционери също са банките за развитие на останалите страни членки.