Кристалина Георгиева: Пандемията на 2 скорости значи възстановяване на 2 скорости

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн

Кристалина Георгиева: Пандемията на 2 скорости значи възстановяване на 2 скорости

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Участие на Кристалина Георгиева в дискусия от срещата на върха за здравната сигурност на Eurasia Group и Flagship Pioneering за приоритетите на предстоящата среща на върха на Г-7

Какво се надявате да видите този уикенд?

-Очаквам това да бъде важна среща на върха в борбата с пандемията. Министрите на финансите от Г-7 се срещнаха миналия уикенд и постигнаха първоначално споразумение относно международното данъчно облагане като предпоставка за по-ефективна борба с климатичната криза. Те проведоха и задълбочена дискусия за начина, по който можем да сложим край на пандемията навсякъде. Представихме разработения от МВФ план, който беше одобрен от СЗО, Световната търговска организация, Световната банка и редица други организации. Бих желала да споделя параметрите на този план, а след това да ви кажа и какви са очакванията ми от срещата на върха. Параметрите на нашия план изхождат от предпоставката, че пандемията на две скорости означава възстановяване на две скорости, а това ще забави световната икономика. Ваксинациите са незаобиколимо условие за постигане на желания напредък в икономическата сфера. Политиката на ваксиниране е най-важната икономическа политика. Ние сме твърдо убедени и представихме доказателства, че ако успеем да постигнем отлична координация и да повишим финансирането, до края на тази година ще можем да ваксинираме 40 %, а до средата на следващата година 60 % от населението на света. Цената на този план е 50 милиарда долара, като паралелно ускоряваме производството, осигуряваме повече от необходимото, за да можем действително да се справим с рисковете от влошаване на ситуацията и да помогнем на развиващите се страни да достигнат точката, в която могат да започнат да ваксинират своето население. Този план получава сериозна подкрепа. И така, какво виждам аз? Виждам как Г-7 поемат предварителни ангажименти по отношение на финансирането, както и преразпределение на ваксини на ранен етап - става дума за предварително резервирани количества ваксини, които на практика не са необходими. Само това преразпределение може да доведе до пренасочването на около един милиард дози от развитите икономики към развиващия се свят още тази година. Очаквам също така силен ангажимент към това несложно послание. Ваксинирайте света - не през 2023, не през 2024, а през 2022 г., за да можем да сложим край на пандемията и възстановяването да стъпи на здрава основа. Просто казано, искам среща на високо равнище, която да даде справедлив шанс на всеки.

Какви са опасностите от възстановяването на две скорости?

-Заплахите за развитите икономики са три. Първо, огромна загуба на производство, която можем да предотвратим с ускоряване на ваксинирането - загуба, чиято стойност от сега до 2025 г. оценяваме на девет трилиона щ.д. Делът на развитите икономики от тази допълнителна стойност се равнява на приблизително 40 %. Те ще загубят един трилион долара от данъчни приходи, защото останалата част от света все още се бори с пандемията. Второ, знаем, че в момента почвата е особено плодотворна за мутации на вируса, които могат за пореден път да тласнат развитите икономики към крайно неравномерни резултати вследствие на налагането и отмяната на ограничителни мерки. И трето, когато напредналият свят се движи бързо и растежът рязко се повишава, тогава, разбира се, ще видим по-бързо оттегляне на подкрепящите политики. Ако това се случи лихвените проценти ще започнат да се повишават в момент, в който развиващите се пазари все още са в застой поради пандемията и изостават в растежа. При този сценарий страните с високи нива на дълг, особено ако дълговете им са деноминирани в долари, ще изпитат сериозни затруднения.

Вярвате ли на обясненията за случващото се с инфлацията в момента?

-Данните към момента сочат, че инфлацията се дължи предимно на смущения в предлагането, които вероятно ще бъдат преодолени. Разбира се, за това е необходимо целият свят да функционира безпроблемно, защото ако не е така, в бъдеще може да се стигне до смущения във веригата на доставки. Виждаме също така по-скоро положителния ефект от бързия растеж в САЩ, който се разпространява и в други държави. Оставаме обаче бдителни, защото в миналото никога не сме преживявали рецесия, която да е била предизвикана от само себе си. И излизането от нея с нарастване на търсенето е нещо, което изисква внимание. Но бих желала отново да подчертая, че основната ми идея е свързана с необходимостта да преодолеем тази опасна дивергенция - това разминаване, защото ако една част от света върви бързо, а другата бавно, тогава, разбира се, ще бъдем изложени на опасността от разпространение и рикошет на тези последствия от развиващите се пазари към развитите икономики.

МВФ все още ли възнамерява да емитира 650 млрд. долара в резервни активи до края на август?

- В това отношение вървим по план. Министрите на финансите на Г-7 потвърдиха, че тази много голяма група държави ще подкрепи реализацията на това предложение. Но не само това - ние търсим начини да пренасочим някои СПТ от по-богатите страни към тези, които отчаяно се нуждаят от помощ. Очакваме до средата на август управителите на централните банки да гласуват предложението за шестстотин и петдесет милиарда долара. За тези, които не са запознати със СПТ, това е резервен актив, който създаваме благодарение на нашите държави членки. Това е най-голямата емисия в историята на МВФ от създаването на организацията до днес и това е логично, тъй като се сблъскваме с най-тежката рецесия, която сме преживявали в мирно време след Голямата депресия.

Някои отправят критики, че СПТ ще бъдат използвани за изплащане на дълговете на развиващите се страни към Китай. И това съперничество наистина на световната сцена изглежда се задълбочава в момента. Как се отразява това на работата Ви?

-Първо искам да подчертая, че предоставяме много подробни насоки на държавите за оптималното използване на СПТ. Нито една държава с голям дълг няма интерес да използва СПТ, за да плати, вместо да преструктурира своя дълг. Не забравяйте, че разполагаме и с Общата рамка. Искаме тя да бъде вратата за решаване на този въпрос. Освен това повишаваме прозрачността на начина, по който държавите използват СПТ, като средство да насърчим разумното използване на този изключително ценен резервен актив. Положителна новина е, че Китай всъщност иска да се увери, че СПТ работят по предназначение, и проявява интерес да внесе част от новите си емитирани СПТ в пул от средства, с които разполага или които всъщност управлява МВФ, като ги насочва и предоставя в подкрепа на нуждаещите се държави. Тоест точно обратното на опитите да се използват СПТ за обслужване на дълга към Китай.

Има ли МВФ мнение за това дали е от значение какво е политическото становище на САЩ по въпроса за двустранното или многостранното даряване и разпределяне на ваксини?

Кристалина Георгиева: Много ни се иска да видим предварителен ангажимент за преразпределението на дози ваксини и предварителен ангажимент за финансиране - най-вероятно най-доброто публично разходване на средства в историята. Представете си само 50 милиарда долара инвестиции срещу девет трилиона долара възвръщаемост! Искаме да видим тези предварителни ангажименти. Надяваме се Г-7 да направи крачка напред. Надяваме се, че Г-20 ще я последва в същия дух. Бихме желали да видим възможно най-голяма координация при разпределянето на ваксините. Създаваме работна група между Световната банка, Световната здравна организация, Световната търговска организация и МВФ с цел да следим отблизо как производството се превръща в договори, как договорите се превръщат в доставки и доколко разпределението отговаря на нуждите. Нека си спомним, че в рамките на Covax първоначално имахме благородното намерение да доставим на всички 20 % от необходимите им ваксини. В различните моменти, обаче, отделните страни са засегнати от пандемията по различен начин. Това е причината, поради която Covax предвижда изключение от това правило. Така че, за да отговоря конкретно на въпроса ви, Covax съществува и функционира. Механизмът може да изиграе огромна роля, но не бива да подценяваме логистичния натиск върху него. Така че време е всички да запретнем ръкави. Мисля, че ако осигурим прозрачност при разпределението на договорите за производство и виждаме, че ваксинираме света по най-бързия възможен начин, ще бъдем в много по-добра позиция. И мога да ви кажа, че съм силно окуражена от това, че все повече държави казват: вижте, искаме повече от това, което правим, но нека до правим многостранно, а не двустранно. Но, разбира се, доколкото имаме високо доверие в определени двустранни доставки за силно уязвими държави, които могат да бъдат ускорени, не трябва да се отказваме от тях и от възможността да спасим човешки животи.

Моите очаквания са, че ще видим десетки милиарди, а не няколко милиарда. Вече се проведе една изключително конструктивна дискусия с финансовите министри на Г-7 за това как например попълването на ресурсите на Международната асоциация за развитие (IDA) - това е звеното на Световната банка за отпускане на безвъзмездни средства при преференциални условия - може да се ускори много значително през следващите месеци, тъй като дискусиите по този въпрос продължават. И нека също така да поясня, че нашият анализ показва, че към момента развитите икономики са резервирали един милиард дози над количествата, които са им необходими. Всички развити икономики, а не само Г-7. И Г-7 трябва да реши какви действия следва да бъдат предприети. Ясно е, обаче, че до края на тази година един милиард дози могат да бъдат пренасочени от местата, където те са повече от необходимото, към тези, където нуждите са огромни.

(От БТА)

Най-четени

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

Руснаците бягат от морето, българи заемат мястото им

В “Малката Москва” в Поморие вече почти не се чува руска реч Масова разпродажба на имотите си по Южното  Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко. В Поморие, където има цял квартал с руснаци

Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

Вместо 80 квадрата в града, по-добре имот с двор С над 20% поскъпнаха селските имоти и крайградските къщи в района на Велико Търново за малко повече от година. Скокът е заради бума на сделките от началото на пандемията и недостатъчното предлагане. Трендът е поскъпването да продължи с по-плавни темпове - 5-8% на година, прогнозират брокери

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Всеки ден от началото на разкопките за сезона в античното селище Хераклея Синтика край петричкото с. Рупите, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински открива интересни находки. Тази сутрин е намерена златна монета на Юстиниян I Велики (527-565). Археолозите са я открили на акропола над форума. Златният тремис излязъл сред останките от жилище и това

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Бивш конституционен съдия: последиците ще са като при ядрен взрив, трябва спешно да се пише закон за справяне с последиците от US санкциите Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона за обществените поръчки, за да отказват да работят с фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” Васил Божков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

Голямото завръщане на село

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Петков увеличава надзора на ББР на поне петима

Министър Петков увеличава надзора на ББР на поне петима

Целта е министерството да си осигури контрол въпреки обжалването на уволнението на двама от членовете на съвета Промени в устава на Българската банка за развитие (ББР), с които да се увеличи броят на членовете на надзорния съвет, е направил служебният министър на икономиката Кирил Петков. В момента в надзора влизат трима души

От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

От 12 юли колите слагат екостикер с чип и антена

Част от данните в него ще са криптирани, ще се четат от МВР и определени служби Видимата част са регистрационния номер и екологичната група на автомобила, тя ще е различна от стандартите Евро 27 дни остават до чипирането на колите при минаването им на технически преглед. От 12 юли върху предното стъкло зад огледалото за обратно виждане ще има

Наско Сираков: Изпратиха документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Тома Неверни съм, проверяваме

Наско Сираков: Изпратиха документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Тома Неверни съм, проверяваме

Американска финансова институция е изпратила документ за инвестиции за над 150 млн. долара в "Левски". Гаранцията се проверява и до дни ще стане ясно дали ще се премине към финализиране на сделката, според която Наско Сираков ще прехвърли контролния пакет акции на Джоузеф Диксън. Това заяви самият Сираков

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено

Най-коментирани

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, само ако не си вършат работата

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, само ако не си вършат работата

"Ще подменям хора само и единствено, когато видя, че не си изпълняват задълженията и не следват добрите практики”, каза служебният министър на транспорта Георги Тодоров по Нова телевизия. Той коментира и освобождаването на шефа на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков, с когото се разделили по взаимно съгласие

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Когато започнахме да ремонтираме тръбата за #София на тунел “#Витиня” на автомагистрала “#Хемус”, не знаехме пред какво се изправяме. Гледайте този филм - автентичните гласове на участници в строителството и днешни проектанти на ремонта правят картината по-пълна, е написал в свой пост във фейсбук бившият зам.-регионален министър Николай Нанков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

Логистичната компания SF Airlines продължава да разширява флота си

Логистичната компания SF Airlines продължава да разширява флота си

SF Airlines, най-големият въздушен товарен превозвач в Китай, продължава да разширява флота си и в момента разполага с 66 самолета, изпълняващи курсове в рамките на цялата страна и редица международни дестинации, съобщава Радио Китай.  В началото на седмицата от авиокомпанията представиха най-новата си придобивка – широкофюзелажният товарен

В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

В Китай стартира търговията на първата група инвестиционни тръстове за публична инфраструктура

Първите девет инвестиционни тръста за публична инфраструктура (REIT) ще започнат да се търгуват на 21 юни, според съобщения на уебсайтовете на двете китайски борси от вторник. Пет тръста ще дебютират на Шанхайската фондова борса, а други четири – в Шънджън. Те са събрали общо над 30 милиарда юана (4,68 милиарда долара), показват още данните

Стотици фирми подали заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

Стотици фирми подали заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г. В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”. Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията. Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България

Над 60% от дружествата и едноличните търговци вече обявиха доходите си

Над 60% от дружествата и едноличните търговци вече обявиха доходите си

Над 60 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП 14 дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 63 000

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бизнесменът Влади Горанов излезе на пазара за офиси – купи площи за 750 000 лв. (Обзор)

Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”. Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ купи бившата посланическа резиденция на САЩ в България

Фондация „Америка за България“ е новият собственик на сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, се казва в изявление на Фондацията. Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Учени откриха опасни химикали в масовата козметика

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия, сподели мнението си изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър

Плащанията на “Автомагистрали” няма да се спират (Обзор)

Плащанията на “Автомагистрали” няма да се спират (Обзор)

В края на работния ден министър Комитова се разбра с директора на дружеството Часове по-рано тя написа на банките да не превеждат пари Служебната регионална министърка Виолета Комитова се срещна в края на работния ден във вторник с изпълнителния директор на “Автомагистрали” Стоян Беличев и се разбраха плащанията от страна на дружеството да не се

През май поскъпването е с 0,1%, но годишната инфлация стигна 2,5% (графика)

През май поскъпването е с 0,1%, но годишната инфлация стигна 2,5% (графика)

Засега тенденцията при горивата е към успокояване на цените Месечната инфлация през май е 0,1%, но годишната - за май спрямо миналия май, вече достигна 2,5%, което е най-високият показател от пролетта на миналата година насам, показват данните на НСИ, публикувани във вторник. На месечна база нарастването на индекса на цените не е еднозначно - по

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

От 16 юни без маски в офиси и търговски обекти с до 7 души, ако са с антитела

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено

Кръстиха астероид на млада българска изследователка

Кръстиха астероид на млада българска изследователка

Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската изследователка Росита Кокотанекова на астероид от астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, съобщи Международният астрономически институт в новото издание на бюлетина си, съобщава БТА.  Международният астрономически институт отговаря за даването на названия

Регионалната министърка и шефът на "Автомагистрали" се срещнаха и се разбраха - плащанията продължават

Регионалната министърка и шефът на "Автомагистрали" се срещнаха и се разбраха - плащанията продължават

В края на работния ден във вторник Виолета Комитова се срещна с изпълнителния директор на „Автомагистрали“ЕАД по негова молба, съобщиха от МРРБ.  На срещата бяха обсъдени въпроси относно дейността на дружеството и смяната на ръководството му. Министър Комитова увери, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок

Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове

Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща, проведена днес на „Дондуков“ 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в