25-имата най-богати американци скатават огромни суми, показа разследване

25-имата най-богати американци, включително Джеф Безос, Уорън Бъфет и Илон Мъск, са плащали малък, а понякога и никакъв данък, сочи разследване на американското издание ProPublica.

Информацията показва, че шефът на “Амазон”, който има 185 млрд. долара, не е плащал данък през 2007 и 2011 г., а третият най-богат човек в света - Илон Мъск ($ 152 млрд.), не е платил нищо през 2018 г.

Според сп. “Форбс” тези 25-има души са

увеличили

състоянието си

с 401 млрд.

долара от 2014

до 2018 г.

Те са платили общо 13,6 млрд. федерални данъци върху доходите през тези пет години. Това е зашеметяваща сума, но тя възлиза само на 3,4% от истинската данъчна ставка.

За разлика от това средният процент данък общ доход, с който биват облагани американците, е 14%. Най-високата ставка е 37%. Най-големите богаташи обаче са много далеч от нея.

Разследването установило, че инвеститорът Уорън Бъфет е платил $ 23,7 млн. данъци от 2014 до 2018 г. Но богатството на Бъфет е нараснало с 24,3 млрд. през този период, което означава, че той е платил само 0,1% от истинската сума, която дължи на бюджета.

Богатството на Джеф Безос е нараснало с 99 млрд. долара за 4-годишния период, но шефът на “Амазон” е платил само 0,98% данъци. Илон Мъск и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг пък плащали съответно само 3,27 и 1,3%.

Известният инвеститор Джордж

Сорос не е

плащал 3 години

федерален данък

върху доходите

между 2016 и 2018 г. От неговата компания заявиха, че той не дължал нищо няколко години заради загуби от инвестиции.

40-ият най-богат човек в САЩ Карл Икан, притежаващ 14,9 милиарда долара, не е плащал задълженията си към хазната през 2016 и 2017 г.

Американските богаташи се възползват от стратегии за избягване на данъци. Един от триковете е, че техните пари идват от стремително нарастващата стойност на активите им като акции и имущество. Тези печалби обаче не се определят от американското законодателство като облагаем доход, освен ако и докато милиардерите не ги продадат.

“Бяхме доста учудени да разберем, че можеш да си свалиш (данъка) до нула, ако си мултимилиардер. Фактическото плащане на нулев данък наистина ни срази.

Свръхбогатите

хора могат

да заобиколят

системата по

напълно законен

начин”,

заяви Джеси Айзенгер, репортер на ProPublica. Той обясни и разследването си с пример чрез Уорън Бъфет. Според журналиста милиардерът инвеститор плаща само 0,10 долара данък за всеки 100 долара, които спечели. Средностатистическият американец, който прави годишно 60 000 - 70 000 долара, плаща 14%, така че той дава на бюджета $14 от всеки $ 100, които изкара.

“По-голямата картина тук е, че целият свят на тяхното богатство, това, което им дава властта, това, което им позволява да запазят контрола върху своите компании, това е недокоснато от данъчната система”, казва Айзенгер. Според него богатите имат огромна възможност да вземат облекчения, кредити и да експлоатират вратичките в системата, за да не плащат. Така, въпреки че стойността на тяхното богатство реално расте значително чрез собствеността върху дяловете в компаниите им, това не се регистрира като доход.

Милиардери могат да отпишат загуби срещу доходите си, понякога дори да използват декларации за доходите на собствените си спортни отбори, за да плащат по-малко данък.

“Те също така получават агресивни данъчни облекчения често защото

заемат пари, за

да финансират

своя начин

на живот”,

казва още журналистът. Милиардерите в САЩ купуват активи, създават такива или наследяват милиарди, а след това вземат кредити срещу това богатство. Тъй като те не реализират никакви печалби или не продават никакви акции, съответно не получават никакъв доход, който може да бъде облаган.

“След това те заемат от банка при сравнително нисък лихвен процент, живеят за сметка на това и могат да използват разходите за лихви като приспадане от данъците”, казва Айзенгер.

“Знаем, че трябва да се направи още много, за да се гарантира, че корпорациите, лицата с най-висок доход плащат повече от справедливия си дял”, каза на брифинг Джен Псаки, прессекретар на Белия дом. Говорител на Министерството на финансите заяви, че неразрешеното разкриване на поверителна правителствена информация е незаконно, и добави, че

въпросът е

бил отнесен

към ФБР и

федералните

прокурори

във Вашингтон.

ProPublica получила огромната маса данни от данъчната служба за данъчните декларации на хиляди най-богати хора в САЩ, обхващащи повече от 15 години. Според разследващите журналисти данните предлагат безпрецедентен поглед върху финансовия живот на американските титани. Той показва не само доходите и данъците им, но и техните инвестиции, сделки с акции, печалби от хазарт и дори резултатите от одитите.

Според ProPublica, взети заедно, той унищожава крайъгълния мит на американската данъчна система: че всеки плаща своя справедлив дял, а най-богатите американци плащат най-много.

Разкритията идват на фона на предложението на Байдън да се повишат данъците за най-богатите, за да се финансират някои проекти и планове. Той предлага да се повиши най-високата данъчна ставка за онези с доход от 400 000 или повече долари облагаем доход до 39,6%, което би засегнало по-малко от 2% от домакинствата в САЩ.