Лиу Йеяо е специалист по подводна акустична комуникация и през последните 15 години е бил част от екипите за разработка на три дълбоководни подводници. Той има ключова роля при изпитанията на тези апарати от 2009 до 2014 г., предава радио Китай.

Лиу е главен конструктор на подводницата от второ поколение „Шънхай Юншъ“ (Deep Sea Warrior), отговаряйки за неговото акустично оборудване и комуникационна система, а през миналата година бе един от тримата души на борда на подводницата „Фъндоуджъ“ (Striver), която слезе на дъното на Марианската падина на 10 909 метра под морската повърхност.

„Участвах в изпитанията на трите апарата и мисля, че има какво да дам за развитието на управляемите дълбоководни подводници в нашата страна“, казва Лиу Йеяо.

Стабилната комуникация е от ключово значение за работата на подводниците и екипът на Лиу е разработил система за високоскоростна дигитална акустична комуникация, която беше приложена за първи път в батискафа „Дзяолун“. Тя може да преобразува ключовите данни на системата за поддържане на живота, състоянието на батерията, скоростта и позицията на апарата в цифрови сигнали и след това да ги предава на кораба на повърхността. Освен това системата може да предава и подводни снимки, направени от камерите на апарата.

Благодарение на натрупания технически и експлоатационен опит, тестовите гмуркания на „Шънхай Юншъ“ бяха много по-лесни и ефективни. Те са продължили в открито море само два месеца, съкращавайки значително необходимия преди период от четири години, според Лиу. Инженерът добавя, че е сигурен в успеха и на най-амбициозната мисия досега – гмуркането на „Фъндоуджъ“ на над 10 000 метра.