МОН пуска за публично обсъждане картата за висше образование

"Променяме текста на програмата "Отново заедно", по която 30 000 ученици ще почиват безплатно на море. Ще включим един допълнителен втори етап за кандидатстване - при който ще дадем възможност на училища, които са изпратили група, но имат желание за втора група да могат да кандидатстват отново, ако не е изразходван този ресурс. Това е, което в момента обсъждаме с колегите". Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков в "Неделя 150" по БНР.
"Тези 15 млн не са само на хартия, налични са и затова направихме всичко възможно програмата да бъде готова, да стартира кандидатстването веднага след завършване на втория срок. Дали ще има интерес, това, което мога да кажа, е че миналата година по друг начин е била структурирана системата за кандидатстване и действително интересът е бил много нисък, не се е реализирала заради това. Нека да видим сега, аз съм умерен оптимист и това, което обсъдихме с колегите е, че ограничението което слагаме до 7% може да доведе до това, че някои училища да искат да изпратят повече деца, а други по редица причини да нямат желание. Затова променихме текста на програмата", допълни министърът.
Според него, в началото е имало неразбиране защо парите не отиват за детска болница или друга цел, но в крайна сметка станало ясно, че това са пари насочени към туризма. "И изборът пред нас беше - включваме ли се с децата или отказваме да се включим, и както казах един път вече - аз нямаше да мога да спя, ако бяхме изпуснали тази възможност", обясни още проф. Денков.
"Това, което колегите директори поставиха като важен въпрос, и то е разбираемо, е да им помогнем в тази дискусия да им предоставим поне примерни критерий, които те да могат да обсъдят. И се разбрахме, в че в крайния текст на програмата ще включим примерни критерии, които ще са много разнообразни", каза министърът.

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата", каза проф. Николай Денков. И допълни, че има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

Проф. Денков заяви и че МОН пуска за публично обсъждане картата за висше образование.
"Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане".