Китай прави планове за бъдещото развитие на своята космическа програма, включително проучване на астероиди и системата Йовиан, събиране на проби от Марс и изследване на полярния регион на Луната, съобщи на пресконференция в събота Сю Хунлян, говорител на Китайската национална космическа администрация.

По думите му, около 2025 г. страната планира да изстреля сонда за събиране на проби от астероид, минаващ близо до Земята, и изследване на комета в една мисия. Около 2030 г. пък трябва да стартира мисия за проучване на системата Йовиан.

Освен това Китай планира да през следващите пет години да изстреля два лунохода до полярния регион на земния спътник, а до края на 2022 г. да завърши изграждането на своята орбитална станция, в която космонавти ще могат да остават за продължителни периоди, каза Сю.

Разработването на тежкотоварни ракети-носители, системи за космически транспорт за многократна употреба и сателитен интернет също ще бъдат във фокуса на бъдещите планове за развитие на космическата администрация.