Българската фармацевтична компания "Хювефарма", която е специализирана в производството на продукти за ветеринарната и хуманна медицина, търси нови инвеститори. Дружеството е еднолична собственост на "Адванс Пропъртис", в което по 50% притежават братята Кирил и Георги Домусчиев. Те са взели решението за привличане на нови акционери и свеж капитал.

"Хювефарма" ще потърси €300 млн. от продажбата на новоиздадени акции на борсата в Амстердам, гласи официално съобщение. В предлагането ще има и втори компонент: едноличният акционер ще продаде част от съществуващите акции. Не е посочено какъв процент от капитала ще бъдат новоиздадените акции, нито какъв дял ще продаде акционерът, пише money.bg.

Компанията е наела банки като J.P. Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe, които ще работят заедно с нея по предлагането. Очаква се то да се осъществи през следващите седмици.

В съобщението, в което се посочва, че компанията е най-бързо растящата в сегмента си в света, се припомня още, че "Хювефарма" има 13 производствени локации в Италия, Франция, България и Съединените американски щати. Последната бе в българския град Пещера, където заработи завод за около 300 млн. лв.

Пазарът на ветеринарна дейност се оценява на $33 млрд. през 2019 г., от които около 60% идват от добитъка. Компанията е шестата най-голяма в своя сегмент, се сочи още в съобщението, като се очаква той да расте с 5% годишно до 2024 г., според Vetnosis.

"Хювефарма" увеличава резултатите си, въпреки пандемията. През 2020 г. приходите ѝ достигат €588 млн., а печалбата преди данъци, лихви и амортизация е €167 млн. Маржът достига 28,4%. През първото тримесечие на 2021 г. приходите нарастват с 11,2% спрямо същия период на миналата година, като се отчита ръст във всички сегменти.

"Хювефарма" е на следващия си етап от развитие и това първично публично предлагане е естествен начин да ускорим растежа на компанията", казва президентът и главен изпълнителен директор Кирил Домусчиев. В изявлението му се посочва, че набраните средства ще помогнат за придобиването или лицензирането на нови продукти и технологии, увеличаване на производствения капацитет и намаляване на задлъжнялостта на компанията.

Посочва се още, че през 2019 г. "Хювефарма" е регистрирала над 500 нови продукта, а през 2020 г. е пуснала десет нови. Очаква се пускането на още 25. През последните три години 35% от растежа на приходите на компанията идват от нови продукти, пуснати през същия период. 25% от тях са разработени вътрешно, а 10% идват след две придобивания през периода.

За да подслади предложението, компанията възнамерява да изплаща като дивидент между 10% и 20% от чистата печалба.