БНБ е одобрила предложенията на икономическия министър Кирил Петков за нови членове на ръководството на Българската банка за развитие. Имената вече са вписани на сайта на централната банка.

Цанко Арабаджиев член на „Зелено движение“ и инвестиционен консултант, както и Владимир Георгиев, организационен секретар на партия „Република БГ“, са новите изпълнителни директори на банката. Освен тях в управителния съвет влиза и Крум Георгиев, кадър на ОББ.

Васил Щонов – служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г., и финансовият консултант Валентин Михов пък са новите членове на надзорния съвет. Досега те бяха в одитния комитет. 

Кирил Петков е поискал членовете на надзорния съвет да се увеличат от трима на поне петима. Все още не е ясно обаче кои са останалите предложения на министъра. На този етап освен Михов и Щонов в надзора е и Стамен Янев, който е и негов председател. Причината за увеличението на членовете е, че Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха уволнени от Петков от надзорния съвет, обжалват решението и не желаят да си подадат оставките.